Kredittkort med svindelgaranti?

Fulle garantier er en utopi, men nye smarte løsninger gjør faren for svindel vesentlig mindre.

Publisert
Sist oppdatert
Når et kort er tilknyttet en virtuell konto, eller skyggekonto om du vil, begrenses mulighetene for svindel ...


Første halvår i år ble norske kredittkortholdere svindlet for svimlende 100 millioner kroner. Lite tyder på at tallet blir mindre i andre halvår.

Det beste rådet vi kan gi til dem som handler på nett, eller skal på ferie til et spesielt utsatt sted, er å bruke kredittkort - ikke debetkort - når du er i utlandet eller handler på nett.

Nye, smarte løsninger

I utlandet har det imidlertid poppet opp en rekke smarte løsninger, med det mål for øye å minimere risken for svindel, som midlertidige kredittkort, eller kort som er tilknyttet virtuelle konti.

Gir du ukritisk fra deg kortet på restaurant? Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Foto: colourbox.no
Gir du ukritisk fra deg kortet på restaurant? Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Foto: colourbox.no Vis mer


Dette vil si; kredittkort som utstedes for en gangs bruk, eller kredittkort som har innebygde begrensninger, som at de kun er tilgjengelige i en viss periode, eller bare opp til en viss sum.

Når et kort er tilknyttet en virtuell konto, eller skyggekonto om du vil, begrenses mulighetene for svindel, både tidsmessig og beløpsmessig.

Virtuelt PayPal-kort

Den gjengse eBaybruker kjenner sikkert til PayPal. Dette er en betalingsløsning som går inn som mellomledd mellom privatpersoner, og gjør det tryggere å kjøpe og selge ting på nett.

Det er imidlertid ikke alle nettbutikker som støtter dette, og PayPal tilbyr nå en ny løsning til sine kunder, som ikke har lyst på bruke sitt ordinære betalingskort på nett. Selskapet tilbyr nå alle sine amerikanske kunder et engangsmasterkort, eventuelt et masterkort der antall mulige betalinger er regulert, som kan brukes til nettshopping. Planen er at dette skal rulles ut i flere land på nyåret.

Et godt alternativ

Men mens vi venter på at dette skal bli tilgjengelig i Norge; finnes det noen alternative løsninger her?

- Jeg har ikke kjennskap til at dette finnes i Norge, sier Helene Lund, kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Informasjonsrådgiver i DnB NOR, Marit Giske, har heller ikke hørt at noe slikt er tilgjengelig i Norge, men hun foreslår et alternativ:

- MasterCard kan brukes som gavekort, det vil si at en fyller opp et MasterCard-gavekort på forhånd, og så kan det brukes til det er tomt, sier hun til DinSide.

Betingelsene er enkle, og rett frem: Du fyller opp et kort med alt fra 200 til 5.000 kroner. Dette koster 50 kroner. Mottaker (eller deg selv) må være minst 13 år.

- Jeg vet at det etter hvert har blitt ganske vanlig å gi dette til eldre mennesker som skal på ferie, slik at deres vanlige kredittkort ikke skal kunne kopieres, sier Giske.

Nødvendig?

En kan også spørre seg om man trenger slike ordninger, siden man i utgangspunktet er godt sikret gjennom å bruke kredittkort, og ikke debetkort.

Se hva som skjedde da DinSides journalist kjøpte katta i sekken.

Det opplagte svaret fra kredittkortselskapene vil være nei. Men spør du noen som har vært gjennom en klageprosess med banken eller kredittkortselskapet sitt, er det garantert ja. For selv om tryggheten er der, og man får igjen pengene, ligger bevisbyrden på forbrukeren. Og det kan noen ganger kreve såpass mye tid og krefter å få pengene tilbake, at det er lett å gi opp underveis, dersom det ikke er snakk om de helt store beløpene.

Summa summarum er 50 kroner i et engangsgebyr en liten pris å betale, for å slippe den papirmøllen en slik klage fort kan utvikle seg til.

Hva er ditt beste triks for å unngå kredittkortsvindel? Del med andre lesere i debatten under.

AKTUELT:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer