Kredittkort sikrest i utlandet

Kredittkort kan være bedre enn vanlige betalingskort når du er på ferie.

Kredittkort sikrest i utlandet
Publisert
Sist oppdatert

Har du blitt svindlet for penger på en utenlandstur, er du ikke alene. Men noen betalingsformer er faktisk tryggere enn andre.

Bankansattes råd

En kunderådgiver i en av de større norske bankene anbefalte meg forleden å bestille et kredittkort i tillegg til det vanlige betalingskortet.

- Det anbefaler vi nemlig hverandre internt i banken. Det er mye tryggere, sa han.

En ringerunde bekrefter hans råd.

Kredittkort sikrest

Hvilket kort bruker du i utlandet?

(Avsluttet)
Begge deler(44%) 274
Kun kredittkort(32%) 197
Kun debetkort(20%) 122
Bruker bare kontanter(5%) 30
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Jeg er helt enig i bankmannens påstand. Kredittkort er sikrere fordi det ikke er koplet direkte opp mot kundens private konto, slik som det er med vanlige debetkort. Når du bruker kredittkort, får du en regning hvor du kan godkjenne transaksjonene før du betaler, sier informasjonskonsulent i Europay Norge, Hilde F. Høgberg.

Hun forteller at en tredjedel av all svindel med kredittkort foregår ved "skimming", det vil si at magnetstripen på kortet kopieres til et nytt kort, som så misbrukes.

Ifølge Høgberg klarer kortselskapet å stoppe hele 90 prosent av svindelen gjort ved "skimming" før regningen blir sendt til kunden.

Enig

Viseadministrerende direktør for Teller, Morten Guldbæk, er enig. Teller er et selskap som drifter betalingssystemer knyttet til både Visa og MasterCards globale betalingssystemer.

- Ja, kredittkortet er sikrere, sier han.

Dyrt med uttak

Kredittkortet er likevel ikke ideelt i alle situasjoner.

- Ofte blir det dyrere å heve kontanter i minibankene med eksempelvis MasterCard. Uttaksgebyret er nemlig rundt fire prosent, sier Høgberg.

Hever du tilsvarende 4.000 norske kroner i en minibank, utgjør fire prosent hele 160 kroner i gebyr på MasterCard. Med vanlig VISA-kort betaler du et gebyr på om lag 40-50 kroner.

Men bildet blir likevel ytterligere komplisert av at de to systemene ikke følger samme modell når valutakurser blir omregnet til norske kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer