Bruk av kredittkort

Kredittkortet er smart å bruke

I enkelte tilfeller bør du faktisk bruke kredittkort.

FORDELER: Ofte er det lurt å bruke kredittkort - så lenge du bruker det fornuftig. FOTO: Linn M. Rognø.
FORDELER: Ofte er det lurt å bruke kredittkort - så lenge du bruker det fornuftig. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Nordmenn bruker kredittkortet mer enn noen gang. Det er det flere grunner til, men jeg tror først og fremst det handler om at folk slutter å bruke kontanter, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom ved SpareBank 1.

Samtidig kan kredittkort være en skummel felle om du mister kontrollen og glemmer at dette faktisk er penger du bare låner fra banken.

Men hvis du bruker kredittkortet på den måten det er ment for å brukes, kan det faktisk være smart, ifølge ekspertene.

Tilfellene du bør bruke kredittkort

– Det er flere grunner til at man kan bruke kredittkort. Mange får samlet opp alt forbruket sitt på én regning, man kan følge med på kredittkortsaldoen like lett som ved å bruke vanlig bankkort, det er rentefritt ut måneden - i cirka 40 dager, og det koster ingenting å bruke det så lenge du betaler tilbake pengene i tide, forteller Gundersen.

FORDELER: Magne Gundersen, forbrukerøkonom ved Sparebank 1, mener at kredittkort er lurt å bruke ved netthandel og reise. FOTO: Sparebank 1.
FORDELER: Magne Gundersen, forbrukerøkonom ved Sparebank 1, mener at kredittkort er lurt å bruke ved netthandel og reise. FOTO: Sparebank 1. Vis mer

Forbrukerøkonomen mener også at det i en del tilfeller faktisk er bedre å bruke kredittkort enn vanlig bankkort.

– Når du handler på internett, spesielt hvis du handler på nettsteder du ikke kjenner så godt, så gir dette deg ekstra sikkerhet med tanke på svindel. Hvis du bruker bankkortet, blir det trukket direkte fra kontoen din. Har du betalt med kredittkort og blir svindlet, henvender du deg til kortselskapet som igjen henvender seg til nettstedet og tar kampen for deg, opplyser han.

Gundersen mener også at det er smart å ha med seg to kort på reise i utlandet som en ekstra sikkerhet.

GRENSE: Emil Inversini, produktansvarlig for kredittkort ved Landkreditt Bank, anbefaler å ha en fornuftig beløpsgrense på kredittkortet for å unngå overforbruk. FOTO: Landkreditt Bank.
GRENSE: Emil Inversini, produktansvarlig for kredittkort ved Landkreditt Bank, anbefaler å ha en fornuftig beløpsgrense på kredittkortet for å unngå overforbruk. FOTO: Landkreditt Bank. Vis mer

– Når du er på hotell eller leier bil, reserveres gjerne et beløp, særlig på leiebil som kan koste opp i mot 10-20.000 kroner, og da må du ha de pengene på konto. Da er det bedre å bruke kredittkortet, dette beløpet blir låst uten å bli trukket, sier han.

Dette er også rådet fra Emil Inversini, produktansvarlig for kredittkort ved Landkreditt Bank.

– Hvis du i forbindelse med utenlandsreise skulle være uheldig og miste eller blir frastjålet et kort, er det lurt å ha med deg to. Bare husk å oppbevare dem separat, sier Inversini.

Han opplyser samtidig om at det ikke alltid er slik at vanlig betalingskort kan benyttes alle steder, og da er det lurt å ha tilgang på et kredittkort.

Det er også mange som har ulike bonusordninger tilknyttet kredittkortet sitt.

– På noen kredittkort får du bonus eller spesielle fordeler ved å bruke kortet. Skal du betale for månedskortet ditt eller kjøpe flybillett, og får en prosent bonus, enten det er trumf eller hotellbonus, er det greit å bruke kredittkortet, sier han.

Ha en beløpsgrense

Inversini mener også at en annen fordel ved å bruke kredittkort er fleksibel nedbetaling som en fordel.

Du kan altså fint bruke kredittkort – så lenge du gjør det på en fornuftig måte.

– Husk å alltid bruke sunn fornuft slik at ikke det påløper unødvendig mye renter for en vare du egentlig kunne ha betalt ferdig på et tidligere tidspunkt, sier Inversini.

Han mener at en god ting for å unngå å miste kontrollen på forbruket er å sørge for å ha en fornuftig beløpsgrense, slik at du ikke gaper over for mye.

– Det er også viktig å ha en god plan for nedbetaling. Ikke bruk mer enn det du vet du kan betale for innen rimelig tid, råder Inversini.

Dette er også rådet fra Gundersen.

– Jeg sier at det er som å kjøre bil fornuftig, da er det ikke farlig. Men gir du full gass gjennom et boligfelt, er det livsfarlig, så man må bruke vettet. Det samme gjelder for kredittkortet, bruk det med vett, understreker forbrukerøkonomen.

Når kredittgjelden vokser

Likevel; det skal ikke alltid så mye til før du plutselig har opparbeidet deg en høy kredittkortgjeld som svir ekstra mye.

Da må du ha en plan for hvordan du skal klare å hente deg inn igjen så raskt som mulig:

– Sett opp et budsjett for hver måned og tenk i gjennom hva du ikke trenger i hverdagen. Kanskje er det flere ting som enkelt kan kuttes, for eksempel den daglige turen på kaffebar eller hyppige take away-middager? Dette utgjør mye penger over tid, sier Inversini.

Han mener også at det å handle mat for husholdningen én gang i uken, og holde deg unna shoppingsentre eller shopping på nett, er en fordel.

– Innfør gjerne shoppestopp for en periode, og tenk gjennom om du har saker i kjeller og skap som du egentlig kan selge, foreslår han.

Kredittkort passer ikke for alle

Selv om det altså er flere fordeler ved å bruke kredittkort, er det som mange vet, en hel del ulemper dersom du bruker det på feil måte.

– Kredittkort er ikke noe for dem som lar seg lett friste. Du skal ikke bruke mer uten at du vet at du kan betale ned igjen regningene, advarer Gundersen.

Inversini understreker at du ikke må bruke kredittkort når du vet at du ikke har råd.

– Er du redd for å miste kontroll eller har stram økonomi i utgangspunktet, og kanskje er i overkant impulsiv på shopping og forbruk, så bør du ikke ha kredittkort i det hele tatt, mener han.

En gyllen regel her er at du alltid vet at du har penger på vei inn, slik at du vet at får betalt ned på kredittkortet så snart som mulig, tipser Inversini.

Gundersen mener at nøkkelregelen du alltid bør forholde deg til, er enkel:

– Ikke lur deg selv til å tro at det er dine penger. Hver gang du drar kortet så låner du deg penger. Derfor; ikke bruk kortet til impulsiv handling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer