Kredittkortet som slår alle på pris

Vær litt kritisk til hvilket kort du handler med før jul.

Skandiabanken tilbyr fortsatt laveste rente på bruk av kredittkort. Foto: Skandiabanken
Skandiabanken tilbyr fortsatt laveste rente på bruk av kredittkort. Foto: Skandiabanken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer stadig flere kredittkort på markedet i Norge. Kanskje ikke så rart når leverandørene har oversikt over hvor mange ganger vi drar kredittkortet i løpet av et år.

Men et kredittkort er ikke lenger bare et kredittkort:

I dag er det ikke bare å velge mellom Visa og MasterCard, disse kommer nemlig i mange forkledninger og varianter.

Et MasterCard kan ha fullstendig ulike betingelser, avhengig av om du har fått det hos Nordea, DnB NOR, eller Sparebank 1.

Testen og vinneren

I denne pristesten av kredittkort har vi tatt for oss kortene som finnes i Kredittkortbarometeret til Finansportalen. Vi har sett bort fra tilleggsytelsene denne gangen, men vi har tidligere sett på kredittkortene som gir deg rabatter og penger tilbake. Noen av disse kortene har imidlertid fjernet noen av rabattene de tidligere tilbød.

Nok en gang er det Skandiabanken som er vinneren i vår pristest. Til tross for at kortet har et årsgebyr på 50 kroner, er bankens kredittkort fortsatt best på renter på kredittkjøp.

Skandiabanken krever at du oppretter et kundeforhold til banken for å søke om kredittkortet, men sier at de ikke stiller noen krav utover dette.

Topp 10 norske kredittkort (Kilde: Finansportalen.no)
LeverandørProduktnavnBetaling per månedTotal betalingEffektiv rente per år
SkandiabankenKredittkort89410 68314,36
GE Money Bank NUFMasterCard Gold90710 83115,94
Sparebanken Sogn og FjordaneMasterCard91410 89717,52
yA Bank ASyA Kredittkort91710 93820,98
Sparebanken HedmarkVisa Gold93311 12621,41
Gjensidige Bank ASAMasterCard92511 03821,60
GE Money Bank NUFMasterCard92110 98321,70
Landkreditt Bank ASVisa Kredittkort91210 86321,82
365Direkte AS365Privat92511 02221,84
Sparebanken HedmarkMasterCard Gold91710 92721,84
Data hentet 3. november 2010.


I pristesten over har vi beregnet en effektiv rente ved en kreditt på 10.000. Vi har forutsatt at gjelden består av to uttak og to varekjøp a' 2.500 kroner, og at løpetiden er 12 måneder. Inkludert i den effektive renten er også årsavgiften på kortet. Vi har kun med landsdekkende kredittkort og har ikke med kredittkort som krever produktpakke.

Dersom du synes vår test er irrelevant for ditt forbruk, så beregn selv med Kredittkortbarometeret til Finansportalen. Der kan du legge inn data som du mener er relevante for deg.

Det utstedes stadig flere kredittkort i Norge. Har du et bevisst forhold til hvilke kort du betaler med?  Foto: Per Ervland
Det utstedes stadig flere kredittkort i Norge. Har du et bevisst forhold til hvilke kort du betaler med? Foto: Per Ervland Vis mer


Kredittkort gjør det mulig å betale senere

Et kredittkort har den egenskapen at du kan handle opp til en viss sum, eventuelt også ta ut kontanter, for så å betale senere. Har du brukt et kredittkort, har du som regel en periode med rentefrie dager. Betaler du hele beløpet du skylder, når regningen forfaller, så slipper du å betale renter på beløpet.

Pass imidlertid på at du kan bli lurt til å betale for lite

Vær også oppmerksom på at noen kredittkort beregner renter for hele beløpet helt fra handledatoen hvis du ikke betaler hele saldoen ved forfall.

Kortbruk i utlandet er et kapittel for seg. I sommer så vi nærmere på de gebyrfrie kortene

Visa- eller kredittkort?

Ikke alle vet at Visa-kort ikke trenger å være kredittkort. I Norge er faktisk de aller fleste Visa-kort såkalte debetkort, som trekker penger direkte av kontoen din.

Ifølge Visa Europe bruker de fleste som betaler med Visa-kort i Norge, egentlig bankaxept-løsningen. Visa-funksjonaliteten slår først inn i CNP-løsninger, for eksempel ved netthandel. Den slår også inn hvis bankaxept-løsningen ikke fungerer, og Visa-funksjonaliteten er den som sørger for at du får brukt bankkortet ditt i utlandet.

Men du kan også bestille kredittkort fra Visa. Da er det stedet du bestiller fra, som avgjør betingelsene på kortet.

Går an å bruke kortet smart

Selv om noen av kredittkorttilbyderne opererer med skyhøye renter, er det fullt mulig å bruke kredittkort på en smart måte. Da kan de ulike fordelskortene bli gunstige i bruk.

Hvis du ønsker å bruke disse kortene på en økonomisk forsvarlig måte, bruker du dem som vanlige betalingskort og sørger for å betale hele beløpet du skylder, innen fristen for de rentefrie dagene.

Det viser seg imidlertid at selskapene som tilbyr kredittkort og forbrukslån, har god inntjening, og dette er i hovedsak som følge hav høye netto renteinntekter.

Kredittkort blir også ofte anbefalt som betalingsmiddel i utlandet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer