Hvor mye øker kreditten?

Kredittregningen kan øke med 17.000 kroner innen du betaler det du skylder

Sjekk hvor raskt prisen øker om du blir ivrig med kredittkortet, samt hvor fort du bør betale tilbake.

LAG EN PLAN: Betaler du med kredittkort, bør du ikke drøye det for lenge med å betale regningen. Da kan nemlig prisen på det du kjøper bli langt dyrere. Derfor anbefaler ekspertene deg å lage en tilbakebetalingsplan. Foto: Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix.
LAG EN PLAN: Betaler du med kredittkort, bør du ikke drøye det for lenge med å betale regningen. Da kan nemlig prisen på det du kjøper bli langt dyrere. Derfor anbefaler ekspertene deg å lage en tilbakebetalingsplan. Foto: Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne saken ble skrevet i forbindelse med black friday 2018, men rådene som gis i den gjelder for kredittkjøp generelt.

- Kredittkort bør brukes som betalingsmiddel, ikke som kilde til å ta opp lån. Når det brukes til betaling, høster du fordelene av kredittkortet, uten ulempene som de høye rentene medfører, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen til Dinside.no.

En undersøkelse gjennomført av betalingsleverandøren Klarna viser at én av tre planlegger å handle i løpet av black week og black friday. Blant disse vil 40 prosent handle på nett, 30 prosent i fysisk butikk og resten hos begge to.

Virke forventer en omsetning på nærmere 3,9 milliarder kroner på black friday, som er rundt 300.000 kroner mer enn i fjor.

Anbefaler kredittkort til netthandel

Dersom du planlegger «å slå deg løs» på nett i løpet av black friday-uka og få unna en god deg av årets julegavehandel, anbefaler samtlige eksperter vi har snakket med å bruke kredittkort til å betale.

Det er fordi du får ekstra beskyttelse gjennom finansavtaleloven, særlig fra bestemmelsen om at kredittyter har det samme ansvaret som selgeren når det betales med kredittkort.

- Hvis det er feil og mangler på varer og tjenester du har kjøpt på kreditt, og selger ikke evner å ordne opp, kan du rette kravet til kredittyter, som stort sett er banken din, forklarer Realfsen.

Dette skjer om du ikke betaler kredittgjelden

Men, ulempene med kredittkorthandel viser seg når du ikke betaler tilbake hele fakturaen innen forfallsdatoen. Da begynner nemlig de høye rentene å løpe.

Den effektive renta på kredittkortgjeld varierer fra i underkant av 17 til over 30 prosent, men 25 prosent er et vanlig nivå, ifølge Finansportalens oversikt.

- Har du ikke penger til å betale gjelda én måned etter julehandelen, havner du fort i en uheldig situasjon, hvor rentes-rente -effekten gjør at gjelden din blir stadig høyere og vanskeligere å nedbetale, advarer Realfsen.

Her ser du et eksempel på hvordan en kredittkortgjeld på 10.000 kroner utvikler seg dersom ingen betaling skjer:

Rente (prosent) Etter ett år Etter tre år Etter fem år Etter ti år
1511 50015 20920 11440 456
2012 00017 28024 88361 917
2512 50019 53130 51893 132
3013 00021 97037 129137 858

Det lureste knepet for å unngå denne fellen, er alltid å ha nok penger stående på kontoen til å kunne betale ned hele kortregningen når fakturaen kommer, ifølge Realfsen. De aller fleste kredittkortene belaster ikke kundene med renter hvis hele fakturaen betales innen forfallsdato, og vanligvis har du en rentefri periode på gjennomsnittlig 30 dager.

Kredittgjelden kan øke med 17.000 kroner på fire år

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, kommer med et annet «skrekkeksempel»:

Belaster du kredittkortet ditt med 30.000 kroner med en rente på 22 prosent og du kun betaler minimumsbeløpet på 900 kroner måneden, vil det ta deg over fire år å kvitte deg med gjelden. Ikke nok med det, for til sammen vil prisen du betaler nærme seg 47.000 kroner, altså 17.000 kroner mer enn du handlet for.

- Før du drar kredittkortet i julehandelen, bør du regne ut hva dette vil koste deg totalt sett i henhold til din planlagte tilbakebetalingsplan. Lag deg også et «worst case»-eksempel der du legger inn en noe lengre tilbakebetalingstid, råder Reitan.

Det er lurt fordi uforutsette ting kan skje, som gjør det mer utfordrende å møte alle sine økonomiske forpliktelser, forklarer hun. I slike tilfeller er det mange som har en tendens til å nedprioritere den dyre gjelden som da bare vokser i bakgrunnen.

- Prioritér knallhardt i januar 2019

I likhet med Reitan og Realfsen, anbefaler forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB også å bruke kredittkort på netthandel, men at det er viktig å betale hele regningen innen forfallsdatoen.

- Er det kun regningen fra julehandelen du må bli kvitt, kan det være nok at du prioriterer knallhardt de første månedene i 2019: Lag et regnskap og få oversikt over forbruket ditt. Skrell så du bort alle unødvendige utgifter, sier Sandmæl til Dinside.no.

Dersom du har mye kredittkort- eller forbruksgjeld, derimot, anbefaler hun at du tar større grep om økonomien:

  • Prioriter den dyreste gjelden med høyest rente først.
  • Undersøk mulighetene for å frigjøre penger ved for eksempel å søke om utsettelse på studielån, avdragsfrihet på boliglån eller forskudd på feriepenger.
  • Forsøk å få til en refinansiering der du samler flere lån i ett med pant i din bolig. Dette vil gi en vesentlig lavere rente.
  • Kontakt kreditorene for en nedbetalingsavtale.
  • Sjekk om det kan lønne seg å bytte forsikringer, mobil og strøm eller annet.

- For julehandelen, har de fleste en smart løsning tilgjengelig for å kvitte seg med kreditt: Du får jo halv skatt i desember. Sett av denne ekstrasummen til å betale kredittkortregningen i januar, og ikke kjøp gaver for mer enn dette. Da går du bekymringsfritt inn i det nye året, avslutter Realfsen i Finansportalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer