Kredittverdig til tusen

KREDITTPOENG: Finere frue eller ung mann? Kjønn, bosted og flyttemeldinger avgjør lånesøknaden din. Hvordan er din betalingsprofil?

Publisert
Sist oppdatert

Noen er mer kredittverdige enn andre til tross for at inntekten ikke er på Røkke-nivå og at bopelen holder Husbank-standard. Kredittopplysnings-
selskapene tegner på vegne av sine kunder et bilde av hvordan du ser ut som betaler, og slik kan for eksempel et telefonselskap vurdere om de vil ha deg som kunde eller nekte deg deg å handle tellerskritt av dem.

En statistisk øvelse

Ditt kredittscorekort forteller deg hvordan din betalingsrisiko ser ut.

- Et scorekort lages ved å se bakover i historien, på sammenhengen mellom ulike egenskaper ved mange personer som for eksempel, alder, inntekt og formue, sier Øyvind Brekke, senioranalytiker i Dun & Bradstreet til DinSide.

Dun & Bradstreet er blant verdens største i kredittopplysninger og har informasjon om 110 millioner foretak. Selskapet har drevet kredittopplysningsvirksomhet siden 1841.

- Dette blir sett på i forhold til hvem som faktisk gjør opp for seg når de låner penger. Basert på de mønstre vi finner, bygger vi så en modell som med utgangspunkt i disse kjennetegnene ser framover og ordner køen etter kredittverdighet. Slik kommer personer med omtrent samme kjennetegn på omtrent samme "plass i køen". Våre kunder kan da vurdere hvem de ønsker å gi kreditt til, og til hvilken pris, ut fra hvor stor risiko det er i den gruppen personen tilhører.

Med en betalingsanmerkning risikerer du...

 • å nektes å kjøpe forsikring
 • å ikke få jobb som innebærer økonomiansvar
 • å ikke få telefonabonnement
 • å ikke få lån, eller få ugunstigere lånevilkår.

 • Statistisk sett er en dårlig betaler en person som allerede har fått en negativ betalingsanmerkning. Disse har en høyere risiko for å pådra seg en ny anmerkning enn en som ikke har fått noen økonomisk ripe i lakken. De yngre er er oftere dårligere betalere enn de eldre. Og inntekt betyr ikke alt for din evne og vilje til å betale regninger. Dun & Bradstreet opplyser at man finner eksempler på personer med høy inntekt og som også pådrar seg betalingsanmerkninger. Også hos kredittopplysningsbyrået CreditInform noterer man seg særlig dem som er født på 1970- og 80-tallet som ikke er flinke til å betale regninger til riktig tid, og det til tross for at inntekten tilsier at de burde klare det. De bruker mer penger enn hva de tjener, er CreditInforms konklusjon.

  I tillegg noterer CreditInform seg at kjønn og inntekt er faktorer som er med å å bestemme din betalingsevne. Hos Dun & Bradstreet er hyppig flytting en risikofaktor.

  - Å flytte mye er ikke gunstig for kredittverdigheten din. Dette fordi du havner i et selskap av mennesker som har vanskeligheter med å gjøre opp for seg, sier Øyvind Brekke.

  De dårligste betalerne

  Kredittverdigheten din måles.
  Kredittverdigheten din måles. Vis mer


  Tall fra inkassobyråene Lindorff, Intrum Justitia og kredittopplysningsbyrået CreditInform viser følgende:

 • I Finnmark er det flest folk med betalingsanmerkninger. Her har 6,8 prosent av befolkningen betalingsanmerkinger. De beste betalerne finner man i Sogn og Fjordane, der har bare 2,6 prosent av den voksne befolkningen betalingsanmerkninger. Landsgjennomsnittet er 4,5 prosent, dette etter at lovkrav som fordrer at betalingsanmerkninger slettes så snart disse er gjort opp.
 • 5,1 prosent av dem med inntekt under 200.000 kroner i året har betalingsanmerkninger. 5,4 prosent av dem med inntekt under 100.000 kroner har det samme.
 • Menn er dårligere betalere. 5,5 prosent av norske menn og 2,9 prosent av norske kvinner betalingsanmerkning per første kvartal i år
 • Det folk i aldersgruppene 26-35 og 36-45 år som er de dårligste betalerne.
 • Ifølge Statens institutt for forbruksforskning, SIFO, er det mobiltelefoner og kredittkort som oftest fører til at vi får betalingsanmerkninger.
 • Kremkunden

  - En god betaler er typisk en person med en stabil livssituasjon, en person som har stabil inntekt, og kanskje også bittelitt formue i likningen. Hovedbildet er at hvis man selv ganske sikkert vet hvordan ens egen økonomiske situasjon kommer til å se ut neste år, ja så er man også som oftest en god betaler, sier Øyvind Brekke, senioranalytiker i Dun & Bradstreet til DinSide.

  Endre ditt kredittscorekort?

  Det er i liten grad mulig å endre ditt kredittverdighet gjennom ulike kredittstrategier eller handlemønstre:

  - Slike variabler er ikke tillatt brukt i Norge, sier Øyvind Brekke i Dun & Bradstreet.

  Fakta: kredittopplysninger

 • Kredittopplysningsbyråene kan samle inn og registrere opplysninger fra offentlige kilder som skattelister, Brønnøysundregistrene og Norsk lysningsblad. I tillegg kan kredittopplysningsbyråene registerere opplysninger om krav som har gått til inkasso.
 • Konsesjon: Et selskap som gir ut opplysninger om personers kredittverdighet må ha konsesjon fra Datatilsynet. Firmaer som samler informasjon om personer for internt bruk, slik som banker, trenger ikke konsesjon.
 • Saklig grunn: Det forutsettes at den som kredittsjekkes er part i den avtale hvor kredittsjekk anses som nødvendig. Videre er det et krav at man må ha et saklig behov for å sjekke en persons kredittverdighet. Et telefonselskap kan ha rett til å sjekke en person som ønsker abonnement, men en utleier som skal leie ut en bolig kan ikke kreve kredittopplysninger om en potensiell leietaker. Også en arbeidsgiver som skal ansette en person med økonomiansvar kan kredittsjekke en kandidat.
 • Avgrenset tid: Kredittopplysninger om deg kan bare lagres i inntil fire år fra det tidspunktet opplysningen ble registrert. Dog kan opplysninger om tvangsforretning i fast eiendom eller løsøre benyttes i kredittopplysningsøyemed så lenge de er registrert i det offentlige register. Likevel er det ikke tillatt å lagre informasjon om forhold som er det gjort opp for.

 • Kilde: Datatilsynet


  Kilder: Datatilsynet, Dun & Bradstreet, CreditInform og saker fra DinSides arkiver.

  AKTUELT


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer