Kredittverdig til tusen

KREDITTPOENG: Finere frue eller ung mann? Kjønn, bosted og flyttemeldinger avgjør lånesøknaden din. Hvordan er din betalingsprofil?

Publisert
Sist oppdatert

Noen er mer kredittverdige enn andre til tross for at inntekten ikke er på Røkke-nivå og at bopelen holder Husbank-standard. Kredittopplysnings-selskapene tegner på vegne av sine kunder et bilde av hvordan du ser ut som betaler, og slik kan for eksempel et telefonselskap vurdere om de vil ha deg som kunde eller nekte deg deg å handle tellerskritt av dem.

En statistisk øvelse

Ditt kredittscorekort forteller deg hvordan din betalingsrisiko ser ut.

- Et scorekort lages ved å se bakover i historien, på sammenhengen mellom ulike egenskaper ved mange personer som for eksempel, alder, inntekt og formue, sier Øyvind Brekke, senioranalytiker i Dun & Bradstreet til DinSide.

Dun & Bradstreet er blant verdens største i kredittopplysninger og har informasjon om 110 millioner foretak. Selskapet har drevet kredittopplysningsvirksomhet siden 1841.

- Dette blir sett på i forhold til hvem som faktisk gjør opp for seg når de låner penger. Basert på de mønstre vi finner, bygger vi så en modell som med utgangspunkt i disse kjennetegnene ser framover og ordner køen etter kredittverdighet. Slik kommer personer med omtrent samme kjennetegn på omtrent samme "plass i køen". Våre kunder kan da vurdere hvem de ønsker å gi kreditt til, og til hvilken pris, ut fra hvor stor risiko det er i den gruppen personen tilhører.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer