Kreft av grillpølsa

Ser du frem til grillsesongen? Da er dette dårlig nytt: Grillmat kan føre til kreft.

Publisert
Sist oppdatert

Påsken nærmer seg, og med påskesolen følger grillmaten. Mange får allerede vann i munnen av å tenke på kotelettene, fisken og spydene de skal legge på den varme grillen.

Nå viser amerikansk forskning at mat som blir forkullet på høy temperatur øker veksten av prostatakreft hos rotter.

Det kreftfremkallende stoffet PhIP blir skapt når kjøttet tilberedes ved svært høy temperatur. Stoffet ser ut til å både sette i gang og å fremme veksten av prostatakreft hos rotter.

- Vi snublet over en ny potensiell sammenheng mellom inntak av tilberedt kjøtt i dietten og kreft hos rottene, sier forsker Angelo De Marzo ved Johns Hopkins University ifølge MSNBC.

I studien blandet forskerne PhIP i rottemat i åtte uker. Deretter studerte de dyrenes prostata, tarm og milt. De fant genetiske mutasjoner i alle organene etter fire uker.

- For mennesker er det største problemet at det er ekstremt vanskelig å si hvor mye PhIP du har inntatt, siden ulike mengder blir formet avhengig av tilberedelsestilstand, sier Marzo.

Studien ble presentert på et møte hos American Assosiaction for Cancer Research.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer