Krefteksplosjon i vente

Antallet nye tilfeller av kreft i Norge vil øke med 40 prosent de neste 20 årene. Flere kommer til å leve med sykdommen i mange år, og behovet for rehabilitering blir derfor enormt.

Publisert
Sist oppdatert

I år 2000 fikk drøyt 22.000 nordmenn påvist kreft. Dette antallet kommer til å øke dramatisk de neste årene, viser beregninger fra Kreftregisteret. Økningen skyldes både at vi lever lengre og at mange har en usunn livsstil. Røyking, uheldig sammensetning av kosthold og mangel på mosjon er blant de viktigste årsakene til den voldsomme veksten.

Oppfølging av kreftpasienter kommer til å bli en stor oppgave i årene som kommer. Derfor har Lions Røde Fjær bestemt at årets dør-til-dør-aksjon, søndag 28. mars, skal gå til inntekt for et nasjonalt senter for forebygging av kreft og rehabilitering av kreftpasienter.

Bygget skal reises i tilknytning til rehabiliteringssenteret Montebello ved Lillehammer. Målet er å samle inn 40 millioner kroner. Fokus på riktig ernæring og fysisk aktivitet er noe av det viktigste i forebyggingen av kreft. Montebello-Tunet skal spille en nøkkelrolle i dette arbeidet.

Norge langt bak
- Vi er noviser på rehabilitering av kreftpasienter i Norge. Vi ligger flere tiår bak land som Tyskland, sier Inger Forfang Sandvik ved Radiumhospitalet til nyhetsbyrået Newswire.

Sandvik leder Trivselsanlegget ved sykehuset, og hun mener vi i Norge ikke har prioritert rehabilitering.

- En kreftpasient har ofte vært gjennom en lang og omfattende behandling. Noen har mistet kroppsdeler eller kroppsfunksjoner. Cellegift og strålebehandling kan føre til at pasientene føler seg langt nede både fysisk og psykisk. Da er veien tilbake til et tilnærmet normalt liv med jobb og familie svært lang. Faglig oppfølging av pasienten er viktig, og det kan være alt fra sjelesorg til tilpasset fysisk terapi og kunstterapi, sier Sandvik.

Tilbake i jobb
- Rehabilitering skal ikke bare være en kamp for å holde seg på bena. Hvis man lever godt med kreft har hele familien det bra. Det gir positive ringvirkninger og det kan være forebyggende for tilbakefall. Ved å få folk tilbake i arbeid sparer samfunnet penger også.

Sandvik sier sykehusene i dag må sende pasienter hjem når de er ferdigbehandlet medisinsk. Rehabilitering er imidlertid en prosess som tar lang tid, opptil flere år.

Pengene fra Lions Røde Fjær-aksjonen 28. mars skal i sin helhet gå til Montebello-Tunet. Det skal bygges i tilknytning til det nasjonale Montebello-Senteret ved Lillehammer.

 

Mozon.no, 09.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer