Kreftvaksinen er trygg

Sikkerhetsstudie beroliger.

To år etter av HPV-vaksinen Gardasil kom på markedet, er det ikke registrert noen alvorlige bivirkninger, ifølge den amerikanske sikkerhetskommisjonen ACIP. Foto: Colourbox
To år etter av HPV-vaksinen Gardasil kom på markedet, er det ikke registrert noen alvorlige bivirkninger, ifølge den amerikanske sikkerhetskommisjonen ACIP. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne måneden, lovte regjeringen innføring av livmorhalskreftvaksinen som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Dette kom frem da regjeringens statsbudsjett ble lagt frem.

Gynkreftforeningen applauderte dette, og kalte det en stor dag for norsk kvinnehelse.

- En gledens dag

Omdiskutert

Men HPV-vaksinen, som altså beskytter mot HPV-infeksjon - som igjen kan føre til livmorhalskreft, har vært omdiskutert.

Etter at HPV-vaksinen kom på markedet i 2006, har millioner av kvinner tatt vaksinen både i Europa og USA. Det har blitt stilt store spørsmålstegn ved vaksinen etter rapporter om påståtte alvorlige bivirkninger og dødsfall som følge av vaksinasjoner.

I januar 2008, skrev magasinet Better Health News at det var rapportert om 11 dødsfall, 28 aborter og 3461 uheldige bivirkninger, påstått som følge av HPV-vaksinen. Av bivirkninger rapporteres det om lammelser, anfall, koma og alvorlige forandringer i menstruasjonssykluser.

Vaksinen har vært omstridt, også i norske fagmiljøer.

To av tre har ikke hørt om HPV

Ingen trygghetsproblemer

Det har nå gått to år siden HPV-vaksinen Gardasil kom på markedet, og ifølge den uavhengige amerikanske sikkerhetskommisjonens (Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP)) undersøkelser, viser sikkerhetsstudier at det ikke er tegn på trygghetsproblemer for Gardasil.

Gardasil er én av to HPV-vaksiner på det norske markedet. Det andre produktet heter Cervarix.

Ifølge det medisinske tidsskriftet Web MD, var det endel bekymring rundt bieffekter av denne vaksinen etter noen nylig rapporterte tilfeller fra Australia hvor det ble påstått at Gardasil fremkalte bieffekter som allergiske sjokk og skader på nervesystemet.

Men etter at ACIP har gått gjennom fire uavhengige sikkerhetsrapporter som har registrert og evaluert eventuelle bieffekter av vaksinen, skal det ikke være påvist noen slike effekter som kan linkes til vaksinen.

I trygghetsrapporten skriver ACIP også at det har vært rapportert om synkope (plutselig tap av bevissthet, noen ganger etterfulgt av sykehusinnleggelse) hos tenåringsjenter som har fått Gardasil. En analyse har funnet at synkope er et økende fenomen blant tenåringer som får vaksine, men at dette ikke er registrert oftere i forbindelse med Gardasil, enn med andre tenåringsvaksiner. Dette ifølge Web MD.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer