Kreftvaksinen er trygg

Sikkerhetsstudie beroliger.

To år etter av HPV-vaksinen Gardasil kom på markedet, er det ikke registrert noen alvorlige bivirkninger, ifølge den amerikanske sikkerhetskommisjonen ACIP. Foto: Colourbox
To år etter av HPV-vaksinen Gardasil kom på markedet, er det ikke registrert noen alvorlige bivirkninger, ifølge den amerikanske sikkerhetskommisjonen ACIP. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne måneden, lovte regjeringen innføring av livmorhalskreftvaksinen som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Dette kom frem da regjeringens statsbudsjett ble lagt frem.

Gynkreftforeningen applauderte dette, og kalte det en stor dag for norsk kvinnehelse.

- En gledens dag

Omdiskutert

Men HPV-vaksinen, som altså beskytter mot HPV-infeksjon - som igjen kan føre til livmorhalskreft, har vært omdiskutert.

Etter at HPV-vaksinen kom på markedet i 2006, har millioner av kvinner tatt vaksinen både i Europa og USA. Det har blitt stilt store spørsmålstegn ved vaksinen etter rapporter om påståtte alvorlige bivirkninger og dødsfall som følge av vaksinasjoner.

I januar 2008, skrev magasinet Better Health News at det var rapportert om 11 dødsfall, 28 aborter og 3461 uheldige bivirkninger, påstått som følge av HPV-vaksinen. Av bivirkninger rapporteres det om lammelser, anfall, koma og alvorlige forandringer i menstruasjonssykluser.

Vaksinen har vært omstridt, også i norske fagmiljøer.

To av tre har ikke hørt om HPV

Ingen trygghetsproblemer

Det har nå gått to år siden HPV-vaksinen Gardasil kom på markedet, og ifølge den uavhengige amerikanske sikkerhetskommisjonens (Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP)) undersøkelser, viser sikkerhetsstudier at det ikke er tegn på trygghetsproblemer for Gardasil.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer