Krem mot fett virker ikke

Det eneste du blir kvitt er pengene dine.

Publisert
Sist oppdatert

2,8 centimeter fett skal ifølge L'Oreal forsvinne om du bruker Perfectslim Night Contouring + Firming Body Gel. I produktomtalen står det følgende: Perfectslim inneholder "fat burners", effektive fett forbrennere, som omdanner fettsyrere til energi.

Estée Lauder hevder at 2,4 centimenter fett forsvinner etter fire ukers bruk av deres Slim Shaper. På nettsiden deres står det at produktet minimerer de synlige effektene av fanget væske. Produktet inneholder koffeinrike ekstrakter fra brasilianske guaranifrø og svart kinesisk te. Videre har produktet konjugert lino (Linoleic Acid), St. Pualswort ekstrakt og kraftfull biopeptider som hjelper huden å se myk ut.

Dette blir du feit av

Bryter markedsføringsloven

Kosmetikkbransjens markedsføring opererer på kanten av loven. Det er Mattilsynet som har hjemmel i loven til å gripe inn overfor kosmetikkselskapenes villedende markedsføring

- Det er ikke tillatt å love effekter som ikke er dokumenterte, sier Hans Jørgen Talberg, seniorrådgiver i seksjon fremmedstoffer og kosmetikk ved Mattilsynet til DinSide.

- Selv om det er ikke er tillatt å si at produktene har egenskaper de ikke har, er det sjelden myndighetene griper inn. Det har de ikke kapasitet til, sier overlege ved Rikshospitalet, Joar Aurstad.

Hos Mattilsynet oppgir de at de har rundt 30 kosmetikklagesaker årlig og det har hendt at kosmetikkselskaper har måttet trekke tilbake udokumenterte påstander i markedsføringen.


Produktet er testet på 102 personer over fire uker, men Estée Lauder har ikke dokumentasjonen klar når DinSide henvender seg til selskapets kontor i København. Imidlertid utaler Estée Lauder at man ikke blir slankere av slike produkter.

- Man blir ikke slank av appelsinhudprodukter, man får en fast hud. Du blir kun slank av å spise en riktig diett og bevege deg, sier Marina Rosenborg, pressesjef i Estée Lauder til DinSide.

Men lommeboka di blir betydelig slankere: Estée Lauders anticellulitteprodukt koster 350 kroner for 200 ml. Litersprisen blir omtrent som champagne, 1.750 kroner.

Lege Jøran Hjelmesæth, leder av Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst og nestleder i Norsk forening for fedmeforskning etterspør dokumentasjonen av effektene:

- Hvordan har studien vært gjennomført? Har det vært en gruppe som har fått krem med virkestoff og en kontrollgruppe? Har det ikke vært en kontrollgruppe, så vil ikke denne testen være noe annet en meningsytring. Kanskje kvinnene som har fått kremen har hatt veldig tro på dette produktet?

Hjelmesæth legger til at han ikke er kritisk til slike produkter så lenge dokumentasjonen er holdbar. Det finnes for eksempel studier som antyder at fordelingen av underhudsfett kan påvirkes. Dette gir imidlertid ingen sikker helsegevinst, og i beste fall oppnåes kun en kosmetisk effekt. Man må også være oppmerksom på eventuelle bivirkninger.

- Jeg har aldri hørt om at kremer har hatt en slankende effekt. Også produsentene av slankepiller har problemer med å dokumentere langtidseffekter, sier Hjelmesæth til DinSide.

Umulig å bli slank igjen

Billig cellulittfjerner

L'Oreals produkt Perfect slim skal også fjerne centimeter med fett fra skinker og midje.

- Våre produkter blir testet av uavhengige personer, sier Monica Børter, pr-ansvarlig i L'Oreal i Norge. - Disse blir testet i Paris. En del av testene gjennomføres som egenrapportering. Jeg vet ikke hvordan testene har blitt gjennomført, sier Børter videre.

På esken til L'Oreals Perfect slim fremgår det at 50 personer har gjort selvtest. L'Oreals produkter koster 139 kroner.

Spar penger, bli like pen

Lite forskning, mye markedføring

Forskningens magi. På L'Oreals nettside er det en egen del som har den motstridende tittelen forskningens magi. Her presenterer en kvinne i hvitt hvordan selskapet måler effektivitet og sikkerhet over hele verden. Men investeringsbanken Goldman Sachs hevder at kosmetikkselskapene kun bruker 2-3 prosent av inntjent salg på forskning og utvikling og hele 25 prosent på markedsføring.

Da DinSide skrev om dette for en tid tilbake siden bekreftet både L'Oreal i Norge og La Prairies norske representant, Elico Lilleborg, disse tallene. L’Oreal i Norge oppga å bruke 3 prosent på forskning, mens La Prairie brukte sju.

Til sammenligning bruker den farmasøytiske industrien 15 prosent på denne biten.

DinSide vil i vinter teste slankekremer. Følg med.

Slankepiller? Glem det også

Forbrukerombudet har fått en sakkyndig vurdering av slankemidlene Reduxin, Wellex og Tonalin CLA. Konklusjonen er at det ikke har vært fremlagt vitenskapelig holdbar dokumentasjon for påstander om at disse produktene har en slankende virkning. Firmaene bak produktene har derfor blitt bedt om å stanse den villedende markedsføringen. Les brevene til Nuform, Nutrilex AS og Hela Pharma Norge AS.

- All erfaring tilsier at man bør være skeptisk til påstander om at man kan bli slankere ved å spise piller eller andre slankemidler, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Kosttilskudd er bortkastede penger

AKTUELT


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer