Jollyroom

Krevde at kunden betalte mer ... etter varene var levert

– Det er ikke forbrukeren som skal lide for at butikken gjør en feil ved prising av varene, sier Forbrukerrådet.

JOLLYROOM: Kunden Jacob Øvergaard reagerer på nettbutikkens fremgangsmåte. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
JOLLYROOM: Kunden Jacob Øvergaard reagerer på nettbutikkens fremgangsmåte. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Etter å ha fått prisvarsler på noen varer han ønsket, valgte Jacob Øvergaard å benytte seg av noen gode rabatter i nettbutikken Jollyroom, men kort tid etter han hadde hentet ut varene, fikk han en e-post fra butikken som mente det var snakk om en prisfeil.

– Jeg gikk på siden og la inn en bestilling. Deretter fikk jeg en automatisk ordrebekreftelse som bekreftet prisene, forteller Øvergaard.

Han sier at rabatten varierte fra 30 til 60 prosent, og at han sparte omtrent 50 prosent til sammen ved å handle varene der.

Søndag samme uke mottok han sporingsnummer på de tre forsendelser, samt en faktura som ble lagt til forfall samme uka som han regnet med å få utlevert varene.

To dager senere kom hentemeldingen, og Øvergaard hentet ut varene på vei hjem fra jobb.

– Pakkene ble åpnet og innholdet sjekket da jeg kom hjem. Senere på kvelden da jeg sjekket min private e-post, lå det en e-post fra Jollyroom der, som sa at det hadde vært en prisfeil, at de hadde stoppet ordren i systemet sitt og bedt Postnord om å returnere sendingen.

– Men da var den jo allerede hentet og pakket ut. Jeg svarte Jollyroom samme kveld med beskjed om dette, og at jeg forventet at ordren gikk gjennom slik den var.

Jacob Øvergaard er skuffet over handleopplevelsen med Jollyroom. Foto: Privat
Jacob Øvergaard er skuffet over handleopplevelsen med Jollyroom. Foto: Privat Vis mer

Reagerer kraftig

Samme dag som fakturaen fortalt, kom det en ny e-post fra Jollyroom.

I den skriver butikken at Øvergaard kan velge mellom å returnere varen eller godta en faktura på «riktig» pris, minus en rabatt på 10 prosent, som de kunne tilby.

Dagen etter fikk Øvergaard en e-post fra Klarna, som håndterer betalinger for Jollyroom. De skrev at ordren var returnert og refunderte ham beløpet. Siden har Jollyroom sendt en ny faktura med høyere sum, ettersom Øvergaard ikke har gått med på å returnere varene.

– Det jeg reagerer kraftigst på er at jeg allerede hadde mottatt varene på den første ordren før de påberopte seg prisfeil. Handelen var avsluttet og varene levert. Det er denne situasjonen jeg ikke fant beskrevet noe sted. Her mener jeg at en leverandør ikke kan begjære endringer - ellers settes det en farlig presedens som slike firmaer som Jollyroom aktivt kan utnytte til å «presse» kundene sine for mer betalt.

– Håper Jollyroom kommer kunden i møte

Øvergaard får støtte fra Forbrukerrådet.

– Det er kjedelig å få en ekstraregning når man tror kjøpet er gjort opp. Slike feil kan skje, og da bør butikken ta det på sin kappe. Det er ikke forbrukeren som skal lide for at butikken gjør en feil ved prising av varene. Juridisk sett skal det også mye til før butikken kan kreve høyere pris eller kansellere ordren, skriver Caroline Skarderud.

Hun er fungerende leder for forbrukerveiledning i Forbrukerrådet.

Skarderud påpeker at en kjøpsavtale i utgangspunktet er bindende. Et generelt forbehold i annonsen om feil frikjenner ikke selger dersom varen er feilpriset.

– Feil i prisen reguleres av avtaleloven § 32. Loven sier at dersom forbrukeren ved kjøpet innser eller burde ha innsett at varen var feilpriset, binder ikke avtalen, og selgeren kan lovlig kansellere avtalen eller kreve full pris for varen.

Caroline Skarderud, fungerende leder for Forbrukerveiledning i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
Caroline Skarderud, fungerende leder for Forbrukerveiledning i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Øvergaard mener det ikke er snakk om en klar prisfeil.

– Jeg har kjøpt Lego med tilsvarende rabatt andre steder tidligere. Obs har for eksempel flere ganger solgt en del større sett med over 60 % rabatt, og minifigurer har jeg kjøpt med hele 75 % rabatt på BR leker.

– Jeg mener rabattene ikke var så store at det skulle være en åpenbar feil, forteller han til Dinside.

I en e-postutveksling mellom Øvergaard og Jollyrooms kundeservice, som Dinside har fått tilgang til, står butikken fast på at de mener det var en klar prisfeil.

– Det var en klar prisfeil, og vi har gitt deg beskjed om det og at du kom til å få en ny faktura med rett pris hvis du allikvel mottok ordren. Jeg legger ved fakturaen i denne mailen, skriver kundeservicerepresentanten.

Skarderud i Forbrukerrådet skriver til Dinside at slike saker må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle.

– Generelt kan sies at der salgsprisen er ned mot 1/10 av markedspris, kan ofte selgeren gå fra avtalen. Hvis andre i markedet selger samme vare til prisen som forbrukeren kjøpte for, vil trolig ikke selger kunne kansellere avtalen og kreve full pris for varen. Hvis man som kjøper har spesiell kunnskap om varen som ble kjøpt, vil dette også telle inn i en vurdering.

Hun legger til:

– Vi håper Jollyroom kommer kunden i møte i dette tilfellet.

– Vi må gjøre korrigeringer når det skjer åpenbare feil

Dinside har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar til saken fra Jollyroom, men nettbutikken har foreløpig ikke besvarte våre henvendelser.

Som en generell kommentar skriver innkjøps- og salgssjef i Jollyroom, Mattias Jacobsson, følgende i en e-post:

– På generell basis kan jeg si at alle medarbeidere i Jollyroom strever med å skape kundeverdi og kundetilfredshet i alle trinnene vi utfører. Samtidig må bedriften også kunne gjøre korrigeringer når det skjer åpenbare feil. Våre ansatte har tydeligvis gjort en vurdering av at dette er en åpenbar prisfeil og håndtert situasjonen deretter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer