Nav-skandalen:

Krever 37 erstatning

Tre personer som feilaktig ble straffeforfulgt i Nav-skandalen, krever oppreisning for det de måtte utstå. Saken kan få følger for flere tusen andre Nav-ofre.

NAV-SKANDALE: Nå skal retten avgjøre Nav-ofrenes krav om oppreisning. Foto: Terje Pedersen / NTB
NAV-SKANDALE: Nå skal retten avgjøre Nav-ofrenes krav om oppreisning. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rune Halseth, Marianne Evensen og Anette Irgens oppholdt seg i utlandet i lengre perioder samtidig som de mottok støtte fra Nav – og fikk svi for det. Alle tre ble straffeforfulgt. Halseth og Evensen har sonet henholdsvis 75 og 61 dager i fengsel etter å ha blitt feilaktig dømt for trygdesvindel.

De er så langt blitt tilkjent henholdsvis 150.000 kroner og 100.000 kroner, ifølge Aftenposten.

Dommene deres er en del av det enorme komplekset som i pressen etter hvert ble omtalt som «trygdeskandalen» eller «Nav-skandalen». Det viste seg i 2019 at Nav i årevis hadde tolket og praktisert trygdereglene i strid med EUs regelverk.

Mandag går Halseth, Evensen og Irgens til Oslo tingrett med krav om økonomisk erstatning utover det de er tilkjent i forbindelse med at myndighetene har forsøkt å rydde opp etter seg.

Ikke bare anfører de at de er blitt påført skade som gjør at de har krav på oppreisningserstatning gjennom straffeloven, de hevder også at belastningen og stigmatiseringen de har måttet utstå, innebærer brudd på menneskerettighetene.

Domstolen har satt av hele uka til rettssaken, som skal foregå i sal 250 – den desidert største salen i Oslo tinghus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.