SAS Travel Wallet betalingskort

Krever at SAS endrer vilkårene til ny tjeneste

- Gir forbrukerne dårligere rettigheter enn de har etter norsk lov.

UKLARE VILKÅR OG ULOVLIGE GEBYRER: Forbrukertilsynet krever at SAS endrer vilkårene til tjenesten Travle Wallet, og peker blant annet på ulovlige gebyrer. Foto: Kristin Sørdal
UKLARE VILKÅR OG ULOVLIGE GEBYRER: Forbrukertilsynet krever at SAS endrer vilkårene til tjenesten Travle Wallet, og peker blant annet på ulovlige gebyrer. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Forbrukertilsynet mener SAS' betalingstjeneste Travel Wallet gir forbrukerne dårligere rettigheter enn norsk lov - og at de praktiserer ulovlige gebyrer.

Hva skjer når du betaler med kort? Hvordan oppdages potensielle farer? Og hvordan fungerer egentlig kontaktløs NFC-betaling? Video: Per Ervland Vis mer

De krever nå at SAS endrer vilkårene.

– Vi forventer at SAS setter seg inn regelverket, og endrer vilkårene slik at de er rimelige og forståelige for forbrukerne, sier Elisabeth Lier Haugseth, direktør for Forbrukertilsynet.

Fikk kritikk for «Travel Cash» - har gjenoppstått som «Travel Wallet»

Travel Wallet - tidligere kjent som Travel Cash - er en betalingstjeneste som lar deg betale i lokal valuta med penger du allerede har vekslet og satt inn på kortet.

Samtidig får du eurobonuspoeng når du handler med kortet.

Da SAS lanserte tjenesten i 2015, under navnet Travel Cash, fant Forbrukertilsynet flere tilfeller av urimelige vilkår, og ba SAS endre dem.

Da svarte imidlertid SAS at tjenesten skulle avvikles innen første halvår av 2018 - og Forbrukertilsynet avsluttet da saken.

Men nå har de ifølge Forbrukertilsynet videreført produktet under nytt navn, med mange av de samme vilkårene.

Og etter en gjennomgang av vilkårene i den «nye» tjenesten, konkluderer Forbrukertilsynet med at vilkårene fremdeles er uklare og ubalanserte.

Ulovlige gebyrer

Et av forholdene Forbrukertilsynet tidligere har tatt opp med SAS er at de tar et gebyr for å innløse e-pengene til forbrukere som velger å avslutte avtalen.

Forbrukertilsynet mener dette er et ulovlig gebyr.

SAS er nå bedt om å endre på dette i vilkårene.

Forbrukertilsynet kritiserer også flere ting:

  • SAS legger mange plikter på forbrukeren, mens de selv fraskriver seg ansvar de har etter finansavtaleloven.
  • Vilkårene gir SAS vide muligheter til å stanse bruken av kortet, og ved endringer i avtalen gis forbrukerne dårligere rettigheter enn de har etter norsk lov.

Forbrukertilsynet ber SAS om å gjennomføre en full revisjon av vilkårene.

Haugseth understreker at det er viktig at avtalevilkår er skrevet på forståelig norsk - for «vanlige» folk:

– Forbrukerne skal ikke måtte finne seg i at rettighetene deres ikke blir respektert. Det er også viktig at avtalene ikke er unødvendig lange eller vanskelig skrevet. Da kan forbrukerne gå glipp av det de har rett og plikt til. Enklere språk og uttrykk kan hindre mange konflikter, sier Elisabeth Lier Haugseth, direktør for Forbrukertilsynet.

SAS har frist på seg til 3. oktober, til å sende inn forslag til nye, reviderte vilkår.

– Vi forventer at SAS setter seg inn regelverket, og endrer vilkårene slik at de er rimelige og forståelige for forbrukerne, sier Haugseth.

- Travel Wallet er et bankprodukt - med bankens vilkår

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, bekrefter overfor Dinside at de har mottatt et brev fra Forbrukertilsynet - og sier at dette vil besvares innen fristen.

Han understreker imidlertid at den nye tjenesten er et bankprodukt, som er basert på bankens vilkår, i motsetning til den første tjenesten som var et SAS-produkt:

- Travel Cash var et integrert SAS produkt som var en del av SAS-appen, og som etter ei tid ble lagt ned. Travel Wallet er til forskjell for Travel Cash et rent Catella bankprodukt med bankens vilkår som Catella har ansvar for, sier Johansen til Dinside.

- Like fullt tar vi selvsagt på alvor det som er påpekt fra Forbrukertilsynet, i og med at vi markedsfører produktet. SAS har gått inn i denne saken og vi vil relativt raskt gjøre de tiltak som er nødvendige for at de lovmessige sidene overholdes innen den fristen som er gitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer