Datatilsynet mener Tollvesenets kontrollpraksis, der de ved hjelp av Valutaregisteret kontrollerer kjøp gjort flere år tilbake i tid, bryter med tolloven.
- Hovedproblemet er at Tollvesenet går langt utover hjemlene de har fått, sier Cecilie Rønnevik i Datatilsynet.
Går lenger enn regelverket tillater
Utgangspunktet for Valutaregisteret fra 2005 var i første rekke å være et kontrollinstrument for å avdekke grensekryssende økonomisk kriminalitet.
Blant annet privatpersoners transaksjoner som kortkjøp i utlandet og pengeoverføringer fra nettbanken havner i registeret, sammen med navn, adresse og personnummer.
Det Datatilsynet reagerer spesielt på, er hvordan Tollvesenet kontrollerer privatpersoner for å sjekke om de har tollbehandlet varene ved innførsel.
- Tollvesenet har rett til å kontrollere folk i en viss tid, men det er ikke riktig av dem å sette i gang undersøkelser flere år etter et utenlandskjøp, der de ber privatpersoner vise dokumentasjon i form av blant annet kvitteringer, sier Rønnevik.
Hun påpeker at Datatilsynet håper på en mer edruelig fortolkning av regelverket fra Tollvesenets side.
Les også: Slik kan de straffe deg
Vil ikke kommentere saken
Ifølge Datatilsynet hevder Tollvesenet at de ikke har utført kontroll, men at de kun har oppfordret privatpersoner om å dokumentere sine varekjøp - og at deres praksis kan hjemles i merverdiavgiftsloven, noe Datatilsynet ikke er enige i.
Tollvesenet har klagd på Datatilsynets vedtak, som holder fast på sin beslutning. Dermed går saken til behandling i Personvernnemnda.
Når DinSide kontakter Tollvesenet for en kommentar til saken, får vi til svar at de mener å ha hjemmel for den aktuelle virksomheten, men at de ikke ønsker å uttale seg i denne saken så lenge den ligger til behandling i Personvernnemnda.
Les også: Tatt med narkotika i håret!