Krever endring i kontroll-praksis

Datatilsynet vil at Tollvesenet endrer sin kontroll-praksis av privatpersoners utenlandskjøp.

KONTROLL: Datatilsynet mener Tollvesenets kontroll av privatpersoner, der de ber om dokumentasjon på kjøp gjort fra utlandet for flere år siden, bryter med tolloven. Foto: Kim Jansson
KONTROLL: Datatilsynet mener Tollvesenets kontroll av privatpersoner, der de ber om dokumentasjon på kjøp gjort fra utlandet for flere år siden, bryter med tolloven. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Datatilsynet mener Tollvesenets kontrollpraksis, der de ved hjelp av Valutaregisteret kontrollerer kjøp gjort flere år tilbake i tid, bryter med tolloven. - Hovedproblemet er at Tollvesenet går langt utover hjemlene de har fått, sier Cecilie Rønnevik i Datatilsynet.

Går lenger enn regelverket tillater

Utgangspunktet for Valutaregisteret fra 2005 var i første rekke å være et kontrollinstrument for å avdekke grensekryssende økonomisk kriminalitet. Blant annet privatpersoners transaksjoner som kortkjøp i utlandet og pengeoverføringer fra nettbanken havner i registeret, sammen med navn, adresse og personnummer. Det Datatilsynet reagerer spesielt på, er hvordan Tollvesenet kontrollerer privatpersoner for å sjekke om de har tollbehandlet varene ved innførsel. - Tollvesenet har rett til å kontrollere folk i en viss tid, men det er ikke riktig av dem å sette i gang undersøkelser flere år etter et utenlandskjøp, der de ber privatpersoner vise dokumentasjon i form av blant annet kvitteringer, sier Rønnevik.

Hun påpeker at Datatilsynet håper på en mer edruelig fortolkning av regelverket fra Tollvesenets side.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer