Music Freedom kan bryte nettnøytraliteten, mener Nkom

Krever flere tjenester i Telenors Music Freedom

Telenor må sørge for at flere tjenester for musikkstrømming ikke tar av datakvoten. For slik det er nå, kan det være ulovlig.

FRI MUSIKK: Med Telenors Music Freedom kan du strømme fra Spotify uten å ta av datakvoten. Men ikke for eksempel fra Beat. Dette kan være i strid med nettnøytraliteten, og Telenor får nå beskjed om å utvide tilbudet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FRI MUSIKK: Med Telenors Music Freedom kan du strømme fra Spotify uten å ta av datakvoten. Men ikke for eksempel fra Beat. Dette kan være i strid med nettnøytraliteten, og Telenor får nå beskjed om å utvide tilbudet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Telenors Yng-abonnementer kan kundene ha tjenesten Music Freedom. Med denne skal ikke strømming av musikk ta av datakvoten, kalt nulltaksering.

Men dette gjelder bare Spotify, Tidal, Apple Music og Google Music. Strømmer du musikk med noe annet, vil datakvoten tikke som før.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har nå vurdert om dette bryter reglene for nettnøytralitet.

Disse felleseuropeiske reglene skal sørge for at all trafikk på internett behandles så likt som mulig, både på pris, fart og tilgang.

– Vi gir ikke et formelt pålegg i første omgang, men sier at vi forventer en endring i Telenors nulltakseringstilbud, sier seniorrådgiver Frode Sørensen i Nkom til Dinside.

Telenors Music Freedom får altså fortsette inntil videre. Men om ikke tjenesten utvides, kan den bli stanset.

LITEN SKRIFT: Telenor Yng-reklamene forteller i liten skrift at «musikk» bare betyr de største tjenesten Spotify, Tidal, Apple Music og Google Music. Foto: Telenor
LITEN SKRIFT: Telenor Yng-reklamene forteller i liten skrift at «musikk» bare betyr de største tjenesten Spotify, Tidal, Apple Music og Google Music. Foto: Telenor Vis mer

Diskriminerer nå

Nkoms vurdering, over 23 tettskrevne A4-sider, konkluderer slik:

«Nkom forventer derfor at Telenor snarest legger til rette for og aktivt informerer om at ytterligere innholdstilbydere enkelt kan inkluderes i nulltakseringstilbudet.»

Mener nulltaksering generelt skader markedet

«Nkoms generelle tilnærming til nulltaksering er at det har en uheldig virkning både på sluttbrukernes valgfrihet og på konkurranseforholdet mellom ulike applikasjoner, men også ulike kategorier av applikasjoner» skriver Nkom i vurderingen.

– Betyr det at tjenesten per i dag, med nulltaksering av fire strømmetjenester, strider mot nettnøytraliteten?

– Ja, den vil stride mot en del av kriteriene. Det er en diskriminering av de innholdsleverandørene som er inne i pakka, sammenliknet med dem utenfor, svarer Sørensen i Nkom.

Det finnes et utall strømmetjenester. Beat, for eksempel, som ikke inkluderes hos Telenor. Når kundene vet at de kan strømme så mye Spotify de bare vil, men ikke Beat, blir dette nødvendigvis en diskriminering.

– Derfor er totalvurderingen vår at vi ikke er fornøyde, men vi gir Telenor mer tid for å vise i praksis hvordan de utvider nulltakseringen, fortsetter Sørensen i Nkom.

Dette må Telenor gjøre
Telenor har siden starten sagt at de ønsker å utvide utvalget, men har foreløpig ikke lagt til én eneste ny leverandør. Derfor krever Nkom at Telenor tar konkrete grep.

Telia får trolig samme dom

Nkom har såvidt startet på vurderingen av et tilsvarende tilbud fra Telia, som også heter Music Freedom.

  • Sørensen i Nkom sier at denne vil bli klar til høsten, men vil ikke spå noe om utfallet.
  • Det er lite som skiller dette tilbudet fra Telenor sitt. Og Telia støtter bare tre musikktjenester, mot Telenors fire.
  • Alt tyder derfor på at konklusjonen blir noe av den samme: At Telia må sørge for å utvide tilbudet, eller i alle fall legge til rette for at så kan skje.

Nkom ser for seg en nettside som forteller innholdsleverandører hvordan de får bli en del av Music Freedom, og også muligheter for Telenor-kunder til å fortelle operatøren sin hvilke tjenester de bruker og ønsker å ha med i pakka.

Om dette ikke kommer på plass, vil Nkom vurdere tilbudet på nytt, som kan ende med at Music Freedom anses i strid med nettnøytraliteten, og derfor må stanses.

– Hva med alternativer til ren musikkstrømming, som radio og podkaster? Må dette også inkluderes?

– Foreløpig har vi ikke konkludert veldig firkanta på det. I første omgang blir det opp til Telenor å gjøre ordningen åpen. Hvem som inkluderes avhenger av hvem som banker på døra til Telenor, og hva Telenor sier da, forteller Sørensen.

Telenor lover bedring

I en e-post forteller kommunikasjonssjef Anders Krokan at Telenor er i gang med å gjøre som Nkom krever.

ENDRINGER KOMMER: Kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor lover at flere tjenester skal komme på plass. Foto: Telenor
ENDRINGER KOMMER: Kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor lover at flere tjenester skal komme på plass. Foto: Telenor Vis mer

– Telenor har allerede i dag satt i gang arbeid for på en enda bedre måte enn i dag synliggjøre hvordan tilbydere kan gå fram for å inkluderes i Music Freedom, skriver Krokan til Dinside.

– Vi har allerede startet konkrete prosesser med andre tilbydere, og forventer å kunne utvide tilbudet til høsten, når vi har ferdigstilt og testet.

Krokan forteller at alt som kreves for å bli med, er at Telenor får informasjonen de trenger for å gjenkjenne trafikken til tjenesten, typisk IP-adresser. Ingen må betale noe, ifølge Krokan.

– Musikktilbudet fra Telenor er designet for å være innenfor nettnøytralitetsprinsippet, og dette oppfatter vi at går fram i Nkoms vurdering, konkluderer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer