Krever grep etter prisøkning

Ernæringsekspertene frykter at lavinntektsfamilier i Norge må bruke mer av inntekten sin for å spise sunt.

SUNNE MATVARER: - Det vil bli mer krevende å handle sunt, sier ernæringsfysiologen etter prisutviklingen. Elisabeth Dalseg
SUNNE MATVARER: - Det vil bli mer krevende å handle sunt, sier ernæringsfysiologen etter prisutviklingen. Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert

I mars kom Folkehelseinstituttet med en rapport som viste at lavinntektsfamilier i Norge må bruke 39 prosent av inntekten sin for å spise sunt.

I april skrev DinSide om SSBs prismåling av priser på mat- og drikkevarer forbrukerne kjøper, som viste at ni av de ti matvarene som hadde økt mest i pris er sunne matvarer.

Nå frykter ernæringsekspertene at lavinntektsfamilier i Norge må bruke mer av inntekten sin for å spise sunt.

- Vi er bekymret for den utviklingen vi ser nå. Regjeringen er nødt til å gjøre mer for at alle skal ha råd til å velge sunt, ved å gjøre den sunne maten billigere. De må se på ting som moms og subsidier for å sikre at folk har råd til helt nødvendige varer som fisk og grønnsaker, forklarer Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, til DinSide.

- Det vil bli mer krevende å handle sunt og det trengs mer kunnskap om hvordan man kan handle sunn mat på budsjett for forbrukeren, mener ernæringsfysiolog Marte Ulltang.

- Dårlig nytt

Tidligere har Gerhardsen uttalt at matprisene øker så kraftig i pris at folk må legge om vanene sine.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer