Krever grep: - Lite samfunnsansvarlig

Forbrukerrådet forventer at bankene setter opp innskuddsrentene. - Bankene skor seg på norske forbrukere i dyr tid, mener forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

FORBRUKERDIIREKTØR: Inger Lise Blyverket. Foto: Forbrukerrådet.
FORBRUKERDIIREKTØR: Inger Lise Blyverket. Foto: Forbrukerrådet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag oppjusterte Norges Bank styringsrenta til 3 prosent. Nå håper Forbrukerrådet at bankene er like raske med å sette opp innskuddsrentene som de er med gjeldsrentene.

- Bankene har skodd seg på norske forbrukere i lang tid, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

Forbrukerorganisasjonen skriver at den økte styringsrenta vil bety økte utgifter for allerede hardt pressede låntakere.

- Vi ser at bankene er vesentlig tregere med å sette opp innskuddsrenta enn de er med boliglånsrenta. Det betyr at bankene skor seg på norske forbrukere i dyrtid, og det mener vi er lite samfunnsansvarlig, sier Blyverket videre.

TØFFE TIDER: I takt med dyrere matvarer og stigende rente er det svært mange som sliter med å få endene til å møtes. Men det er mulig å stable økonomien på beina igjen, mener ekspertene. Her får du deres beste tips! Video: Storyblocks. Foto: DNB / Nordea / forbrukerøkonomen.no / Storebrand Vis mer

Forbrukerrådet skal fram til sommeren overvåke innskuddsrentemarkedet for de største bankene i Norge. Det skyldes at de mener at bankene kan tjene store penger på å låne ut innskuddsrentene til langt høyere rente.

- Banker som hever gjeldsrentene uten å fortrekke en mine og samtidig tviholder på lave innskuddsrenter bør tenke seg om to ganger. Å sikre seg rekordinntekter når stadig flere forbrukere møter veggen er dårlig samfunnsansvar. Banken din skal spille på lag med deg i dyre tider. Hvis ikke – bytt den ut med en annen, sier Blyverket.

Videre uttaler forbrukerdirektøren at du ikke uten videre skal godta at banken gjør boliglånet ditt dyrere. Hun mener at det er ingen automatikk i at bankene skal sette opp gjeldsrenten i takt med styringsrenta.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer