Krever grep

Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelse, ønsker at regjeringen tar grep.

- Det er politikernes tur til å ta ansvar for at det å kunne velge den sunne maten ikke skal være et luksusgode, mener Mina Gerhardsen. Foto. Elisabeth Dalseg
- Det er politikernes tur til å ta ansvar for at det å kunne velge den sunne maten ikke skal være et luksusgode, mener Mina Gerhardsen. Foto. Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at lavinntektsfamilier i Norge må bruke 39 prosent av inntekten sin for å spise sunt.

Nå krever Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, grep fra regjeringen.

- Økende priser på mange områder har gjort at flere sliter med å få pengene til å strekke til. Når matprisene går enda mer opp, er det med på å forverre situasjonen for de som strever. Siden sunn mat ofte koster mer enn usunn mat, vil flere måtte velge bort den sunne maten. Det er veldig uheldig for folkehelsen vår, forklarer hun til DinSide.

- Politikernes tur til å ta ansvar

Gerhardsen mener regjeringen har et ansvar for å sikre at folk ikke får så dårlig råd at de ikke har råd til ordentlig mat til ungene sine.

- Samtidig har vi en utfordring med kosthold i befolkningen vår, så det er nødvendig med tiltak som gjør den sunne maten billigere og den usunne dyrere, såkalt sunn skatteveksling, for å dulte folk i en sunnere retning. Om kort tid kommer den nye folkehelsemeldingen og vi forventer at helseministeren kommer med forslag som kan gjøre en forskjell her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer