Egenkapital ved boligkjøp

Krever mer å kjøpe bolig nummer to

Norges Bank mener høyere egenkapitalkrav ved kjøp av sekundærbolig kan hindre spekulering i boligmarkedet - og dette bør gjelde i hele landet.

NULLRENTE: Norges Bank endrer ikke renten ennå, og dermed vil styringsrenten fremdeles være null prosent, heter det i en pressemeldinge fra Norges Bank. Video: NTB. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette kommer fram i bankens høringssvar til den nye boliglånsforskriften, som vil tre i kraft fra nyttår, skriver Dagens Næringsliv.

Høringsfristen gikk ut tirsdag.

Vil dempe prispresset

«Høy egenkapitalandel ved kjøp av sekundærbolig kan bidra til å redusere risikoen for at investorer selger sekundærboliger i nedgangskonjunkturer og på den måten forsterker et prisfall», skriver Norges Bank.

I Oslo ble det for tre år siden innført krav om 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig, mens kravet er på 15 prosent for kjøp av primærbolig.

Norges Bank mener dette har ført til at færre bruker boligen som investeringsobjekt, som igjen har dempet prispresset.

Bør gjelde i flere byer

Og, videre taler dette for å la egenkapitalkravet gjelde også i andre områder som kan være attraktive for investorer i sekundærboligmarkedet, for eksempel nær Oslo, ifølge banken

Sentralbanken mener kravet får «beskjedne konsekvenser» i områder med mindre press i boligmarkedet.

Uenighet hos andre

Nordea mener forslag kan dempe press på boligprisene også i Bergen, Trondheim og Tromsø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer