Innen 2030 skal matsvinnet halveres. Derfor mener Forbrukerrådet det trengs flere tiltak som gjør det enklere for folk å kaste mindre mat.
I dag, tirsdag 29. september, er det FNs internasjonale matsvinndag. Ifølge en undersøkelse foretatt av Opinion ønsker fire av fem nordmenn å leve mer bærekraftig, med et mål om å redusere matsvinnet.

Kan kutte boliglånet med 500.000,-
− Det å redusere matsvinnet hjemme er noe mange ønsker, men det oppleves som vanskelig i hverdagen. Én av årsakene er at vi blir lurt til å handle inn mer mat enn vi trenger, på grunn av mersalgskampanjer og fristende tre-for-to-tilbud, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.
– Hvordan butikkene priser og pakker maten spiller en vesentlig rolle, fortsetter Blyverket, som mener at produsenter og matkjeder må gjøre det enklere for forbruker å kaste mindre mat.

Nå blir det dyrere
Gjør det enklere for forbruker
På husholdningsnivå kaster vi spiselig mat tilsvarende 42 kilo per person i året. Dette er ikke et ansvar som kan overlates til forbrukerne alene, mener rådet.

− Kjedene har lenge snakket om å slutte med mersalg og tre-for-to, men dette gjøres fortsatt i utstrakt grad. Dette må de nå slutte med. Forbrukerne må i større grad få bestemme hvor store kvanta de vil kjøpe, fortsetter Blyverket.
Nå etterlyser de også flere gode løsninger for emballasje og - ikke minst mindre forpakninger - og mer løsvektsalg.
– Dette vil møte forbrukernes ønsker og behov og bidra til redusert matsvinn, ved at folk bare handler det de trenger, sier Ingen Lise Blyverket.

Nå kan du levere igjen
30 % innen 2025
Målene som myndigheter og en samlet matbransje har forpliktet seg til i den frivillige bransjeavtalen for redusert matsvinn er 30 prosent reduksjon innen 2025 og 50 prosent innen 2030.
Forbrukerrådet mener det må jobbes enda mer målrettet.
− For å nå målene om redusert matsvinn må alle ta større ansvar, konkluderer Blyverket.