Forbrukerrådet ut mot matsvinn

Krever slutt på 3-for-2

Mener det trengs flere tiltak som gjør det enklere for forbrukerne å kaste mindre mat.

3-FOR-2: Flere dagligvarebutikker har tre-for-to-tilbud - dog er de fleste ikke på matvarer, som Forbrukerrådet vil ha slutt på. Foto: Øystein B. Fossum
3-FOR-2: Flere dagligvarebutikker har tre-for-to-tilbud - dog er de fleste ikke på matvarer, som Forbrukerrådet vil ha slutt på. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Innen 2030 skal matsvinnet halveres. Derfor mener Forbrukerrådet det trengs flere tiltak som gjør det enklere for folk å kaste mindre mat.

I dag, tirsdag 29. september, er det FNs internasjonale matsvinndag. Ifølge en undersøkelse foretatt av Opinion ønsker fire av fem nordmenn å leve mer bærekraftig, med et mål om å redusere matsvinnet.

− Det å redusere matsvinnet hjemme er noe mange ønsker, men det oppleves som vanskelig i hverdagen. Én av årsakene er at vi blir lurt til å handle inn mer mat enn vi trenger, på grunn av mersalgskampanjer og fristende tre-for-to-tilbud, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

– Hvordan butikkene priser og pakker maten spiller en vesentlig rolle, fortsetter Blyverket, som mener at produsenter og matkjeder må gjøre det enklere for forbruker å kaste mindre mat.

Gjør det enklere for forbruker

På husholdningsnivå kaster vi spiselig mat tilsvarende 42 kilo per person i året. Dette er ikke et ansvar som kan overlates til forbrukerne alene, mener rådet.

− Kjedene har lenge snakket om å slutte med mersalg og tre-for-to, men dette gjøres fortsatt i utstrakt grad. Dette må de nå slutte med. Forbrukerne må i større grad få bestemme hvor store kvanta de vil kjøpe, fortsetter Blyverket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.