Strømpris

Krever strøm­støtte til alle

Både Energi Norge og Huseierne mener regjeringens strømhjelp bør gå til flere enn lavinntektshusholdninger.

KAN BLI TØFF VINTER: Rekordhøye strømpriser gjør ikke vinteren mindre bekymringsfull for de som sliter med å betale regninga. Men også vanlige folk bør få strømhjelp fra regjeringen, mener Energi Norge og Huseierne. Foto: NTB
KAN BLI TØFF VINTER: Rekordhøye strømpriser gjør ikke vinteren mindre bekymringsfull for de som sliter med å betale regninga. Men også vanlige folk bør få strømhjelp fra regjeringen, mener Energi Norge og Huseierne. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 8. desember ble det klart at regjeringen øker bostøtten for å hjelpe husholdninger med lav inntekt å betale skyhøye strømregninger.

Husstander som får innvilget bostøtte i perioden desember til og med mars vil få 1500 kroner ekstra hver måned, mens bostøtte-husholdninger med flere enn én som bor der, får 150 kroner i tillegg for hver ekstra beboer, står det i en pressemelding.

Dersom Stortinget vedtar regjeringens forslag, vil disse bostøttemottakerne få sin første ekstrautbetaling allerede 20. desember. Forslaget om ekstrautbetalinger for 2022, derimot, vil komme senere.

Torsdags morgen får Dagbladet opplyst at regjeringen dropper kontantutbetalinger. I krisepakken til Støre og Vedum skal staten heller ta regningen for strømforbruk over en viss kilowattpris, forteller sentrale kilder. Tiltaket presenteres snarest, og skal trolig vare ut mars 2022.

- Helt vanlige folk sliter

Energipolitisk rådgiver Linda Ørstvik Öberg i Huseierne synes regjeringens strømhjelp-forslag er skuffende lesning. Hun mener regjeringen går for det trygge og riktige, nemlig å sette inn tiltak for de som trenger det aller mest, og ingen er uenige i at disse må hjelpes.

- Men det regjeringen dessverre ikke skjønner, er at gruppa med helt vanlige folk som nå sliter med å få endene til å møtes med de skyhøye strømprisene, vokser i rekordfart. Samtidig synker tilliten til bransjen og politikerne, sier Öberg i en nettsak.

Strømbransjens interesseorganisasjon Energi Norge er enig med Huseierne:

- Regjeringens tiltak er en god og riktig start, en de ekstreme strømprisene gjør også et innhugg i økonomien til vanlige familier. Derfor mener vi staten må fordele ut mer av de ekstraordinære strøminntektene, slik også statsministeren signaliserte i Stortinget, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i en annen nettartikkel.

Ifølge beregningene til Energi Norge vil en husholdning i Sør-Norge med et gjennomsnittlig strømforbruk på 16 000 kilowattimer årlig, betale 12 000 kroner mer for strømmen i år sammenlignet med det rekordbillige fjoråret, og 6000 kroner mer enn i et normalår.  I Midt- og Nord-Norge, hvor prisene har vært vesentlig lavere, vil husholdningene betale rundt 7000 kroner mer enn i fjor, og 1000 kroner mer enn i et normalår.

STRØMSPARING: Med enkle grep kan du kutte eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Gi minst 2000 kroner til alle

Energi Norges anbefaling er å gjennomføre en engangsoverføring per person til landets husholdninger, hvor det betales mest for første person i husholdningen og et fallende beløp til de neste. Det bør også vurderes å differensiere beløpet ut fra hvem som har størst behov.

Huseierne konkretiserer hva de mener regjeringen bør punge ut med:

- Vårt råd har vært at de raskt må gjøre en kontantutbetaling til alle husholdninger i landet. Beløpet bør være minst 2000 kroner. Dette kan enkelt finansieres fra statens økte momsinntekter på folks strømregning gjennom høsten, sier Öberg.

- I tillegg må momssatsen endres fra 25 til 15 prosent, slik den er på andre «nødvendige» dagligvarer. Sammen med gjentatte kutt i elavgiften, vil dette være et varig tiltak som gjør byrden for folk flest lavere også over tid.

Varsler flere strømhjelpstiltak

Kommunal- og moderniseringsminister Bjørn Arild Gram er forelagt kritikken som har kommet mot regjeringens forslag til tiltak.

- Høye strømpriser er særlig belastende for de med lave inntekter, sier Gram til DinSide.

- Forslaget om å øke bostøtten i desember vil treffe mange, men ikke alle med lave inntekter og høye strømutgifter. Statsministeren har derfor varslet at det vil komme en større pakke med strømtiltak i løpet av de nærmeste dagene, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer