Kribler det i bena?

Urolige ben eller restless legs er en vanlig plage som rammer både menn og kvinner. Omtrent 5 prosent av befolkningen lider av ubehagelig og smertefulle kriblinger dypt i leggene. Med enkle grep kan det bli bedre.

Publisert
Sist oppdatert

Av Bernt RognlienLege og akupunktør

Plagene er verst i hvile, særlig om kvelden og natten. Mange våkner av uro og kribling i beina om natten og må opp å gå både to, tre og fire ganger i løpet av natten.

Det lindrer å bevege seg, stå opp og strekke ut leggene.

Blir man liggende stille kan det utvikle seg til kraftige smerter og kramper. Hyppigheten øker med alder og plagene forekommer noe hyppigere blant gravide. Tilstanden er arvelig, men ellers er årsaken ukjent.

Mange får ødelagt nattesøvnen og det kan gjenta seg natt etter natt å gå utover både energien og livskvalitet.

Både jernmangel og folsyremangel kan utløse disse plagene. Flere typer medisiner kan også gi urolige bein som bivirkning, det gjelder blant annet medisiner enkelte antihistaminer, antipsykotika og kvalmestillende medisiner. Røyking forverrer palgene og det gjør også kaffe.

Medisiner mot epilepsi, betablokkere og valium lignende medisiner kunne bedre plagen. Men det er drastisk å forsøke slike medisinene pga faren for bivirkninger og fordi flere av disse er vanedannende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer