Årsrapport om svindel 2020

Kriminaliteten du mest sannsynlig blir utsatt for

Storbank oppsummerer svindel-året som gikk, og de ser en økning i antallet svindelsaker.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges største bank opplyser at antallet svindelsaker økte med 25 prosent i 2020 sammenlignet med året før.

Svindel er fortsatt den formen for kriminalitet folk flest mest sannsynlig blir offer for, skriver DNB.

Likevel opplever banken fortsatt liten grad av bevissthet rundt digital sikkerhet, samt manglende forståelse for hvor alvorlig trusselen kan være.

De vanligste svindelmetodene

Ifølge undersøkelsen er investerings-, direktør-, kjærlighetssvindel og phishing de svindelmetodene kundene deres blir utsatt for.

Største økning ser de i phishing-angrep og investeringssvindel på falske handelsplattformer på nett, ofte utført med falske annonser profilert av uvitende kjendiser.

Venter ny svindel-bølge

Fra 31. desember 2020 trådte nye krav i kraft, som medfører at det ikke er nok å plotte inn kortnummer og utløpsdato når du skal betale på nett - i tillegg må betalingen bekreftes med BankID, SMS fra banken eller lignende løsning.

Og, denne endringen kan bli grobunn for en rekke nye svindelforsøk, ifølge BN Bank:

- Ofte kommer vi ut med advarsler etter at svindelen har skjedd, men her er det så åpenbart at det vil komme, så vi vil gjerne være i forkant denne gangen, sa personmarkedsdirektør Endre Jo Reite nylig til Dinside.

Mange banker og kortselskap sender i disse dager ut informasjon om økt sikkerhet for betaling, og Reite mener at vi i en slik situasjon, der vi skal tilpasse oss en ny ordning, senker guarden.

Bankene har tidligere sett at svindlere er svært oppmerksomme på endringer som gjøres i rutiner for betalingssystemer, og at de raskt klarer å lage målrettede svindler.

- Nå sitter svindlerne og finsliper på SMS- og e-postkunnskapene sine, advarer Reite.

BankID-svindel øker også

Ingen med rent mel i posen vil be deg oppgi BankID-en din, ifølge DNBs svindel- og bedrageriekspert Terje Fjeldvær.

Dessverre er det mange med «melposer fulle av dritt» som prøver å lure oss forbrukere, og Fjeldvær fortalte Dinside i desember at svindlernes metoder blir mer og mer raffinerte.

Slik avslører du svindlerne

Vær obs hvis du får presentert disse eller lignende historier:

  • De ringer fra amerikansk/britisk finanstilsyn (FCA) som har arrestert svindlerne og pengene du overfører til dem skal gå til saksomkostninger.
  • De hevder å ringe fra et advokatkontor som har saksøkt investeringsselskapet på vegne av en rekke personer som har tapt pengene sine.
  • De hevder å ringe fra CySEC og utgir seg for å være en «Fraud Prevention Officer» som skal hjelpe til med å få tilbake pengene dine.
  • De hevder å være fra et selskap som er engasjert av DNB eller en annen bank for å hjelpe kundene å få tilbake de tapte pengene.
  • Kilde: DNB
UTPRESSINGSMAIL: Dette må du gjøre om du får svindelmailen. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Også Nordea, vår nest største bank, så en klar svindeløkning, spesielt SMS-svindel der kunden blir oppfordret på ulike måter til å dele fortrolig informasjon som BankID-passord eller kredittkortnummer.

- Kundene kontaktes av svindlere via e-post, SMS eller oppringning, hvor svindlerne utgir seg for å være fra banken eller andre lånetilbydere. Dette er ikke noe nytt, sa kommunikasjonssjef Synne Ekrem til Dinside.

- Vi anbefaler kundene å slette alle mistenkelige e-poster og SMS-er der du blir bedt om å oppgi personlig innloggingsinformasjon eller kortinformasjon. Får du en telefon der noen utgir seg å være fra banken og vil ha deg til å oppgi personliginformasjon som BankID-passord eller kredittkortnummer, legg på. Oppgi aldri BankID-passord til noen, dette er fortrolig informasjon som ikke må deles, fortsatte hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer