Krise for sparepengene

Hva skal du gjøre med sparepengene når børsen stuper?

Publisert
Sist oppdatert

Ved børsavslutningen fredag ettermiddag (18. januar) var hovedindeksen på Oslo Børs rett over 400. Det tilsvarer et fall på over tjue prosent siden nyttår, der indeksen var i 490.

Ikke siden oktober 2006, altså for over et år siden, har hovedindeksen vært så lav.

Over tid: Børs banker bolig

Se lenger ned: Vil nedgangen påvirke renten?

Krakk eller korreksjon?

Men er dette et aksjekrakk, eller bare en korreksjon? Og hvor mye mer må vi regne med å skulle tåle?

- Definisjonen på en nedgang er et fall på over 20 prosent, så ja, dette er en nedgang. Men krakk er nok mer en psykologisk betegnelse fremfor en økonomisk, og sier noe om at nedgangen er voldsom og uventet. Og dette er faktisk 3. kvartal på rad at vi opplever nedgang, sier investeringsdirektør i WarrenWicklund, Peter Warren.

Men er dette snart slutt, eller kan vi vente fortsatt nedgang i flere år fremover?

- Finanskrisen er over ett år gammel, og markedet tok først denne inn over seg i juli i fjor. Sånn sett tror jeg at hovedtendensen fortsatt er nedover. Jeg vil se finanskrisen bedre seg, før jeg tror at tingene snur, sier han.

Det har vært krisestemning på verdens børser de siste ukene. Foto: Colourbox.no
Det har vært krisestemning på verdens børser de siste ukene. Foto: Colourbox.no Vis mer


Warren poengterer imidlertid at det saktens kan komme perioder i denne nedgangsfasen der aksjemarkedet også vil gå oppover.

- Å spå bunnen vil jeg ikke by meg inn på nå. Men kortsiktig er det mye frykt og grådighet som gjelder. Gjelder det aksjesparing med lang horisont, så er ikke inntjeningen i disse selskapene dramatisk redusert, sier investeringsdirektør i Skagenfondene, Kristian Falnes, og legger til:

- Jeg har problemer med å se at markedet skal falle de neste to årene Da skal det i alle fall skje noe dramatisk i verdensøkonomien.

Din økonomi i 2008

Kjøper på feil tid

Men hva skal stakkers privatinvestorer gjøre med sparepengene sine. Bør de reagere på den nåværende situasjonen?

- Sørger man for et langsiktig perspektiv, å ha en diversitet i sparingen, og å ikke ha mer enn 40 prosent i aksjer, så kan man også gjennomleve slike perioder, mener Warren.

Han nevner at nordmenn dessverre ofte ikke klarer å time kjøp og salg godt nok. For ofte kjøper de når det er dyrt, og selger når det er billig.

Betyr det at man bør kjøpe nå?

- Vi har kjøpt nå, og en del selskaper er billige, og sånn sett attraktive. Men frykten herjer jo, sier investeringsdirektøren i WarrenWicklund.

Han peker på at det er sjelden skjer at børsen mer enn "halverer" seg, og at vi allerede er halvveis dit.

- Trenger man pengene, eller får problemer med nattesøvnen, så må man jo selvfølgelig selge. Men det betyr nok at man har kjøpt for mye i utgangspunktet. Men det kan være dumt å selge nå, og gjøre den klassiske feilen der man selger i et fallende marked, og kjøper i et stigende marked. Noen selskaper er lavt vurdert nå, men det er også noen som er høyt vurdert, sier Kristian Falnes.

Børsnedgang

Hva tror du om børsnedgangen fremover? (Avsluttet)
Jeg tror at den vil fortsette få måneder til(57%) 524
Jeg tror at den vil vare lenge - kanskje flere år(29%) 265
Jeg tror at den vil slutte umiddelbart(14%) 130
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men hvorfor går det så galt? Er det virkelig nok at boligeiere i USA har problemer med å betale lånene sine?

- Forbruket i USA har stor betydning for hele verden, og de kjøper mindre internasjonalt nå. Men boligkrisen har også nådd Europa, og det er ganske få land her som styrer klar av utflatning eller nedgang i boligmarkedet, sier Warren og legger til:

- Men det er sunt med en korreksjon. Mange har tatt risiko over evne, og det er på en måte tyngdeloven som setter inn her. Vi har hatt en fantastisk oppgang, og dette er ikke annet enn en normal børsutvikling over tid.

Eksplosjon i aksjer

Godt for noe?

Men intet er vel så dårlig, så det ikke er godt for noe. For om børsfallet fortsetter fremover, vil så ikke Norges Bank droppe de renteøkningene som tidligere er forespeilet?

- Hovedfokus er norsk, og ikke internasjonal, økonomi. Men Norges Bank vil tenke konkret i forhold til hvordan internasjonal økonomi påvirker norsk økonomi, og det vil forbause meg om ikke sentralbanksjefen nevner det i sin tale på rentemøtet onsdag, avslutter Peter Warren.

- Hadde det ikke vært for uro i markedet og svak amerikansk økonomi, så tror jeg at vi hadde fått en mer aggressiv holdning fra Norges Bank på onsdag. Jeg tror helt sikkert at banken kommer til å nevne børsnedgangen på møtet, og at det er en faktor de tar med i vurderingen, selv om det ikke er en vesentlig faktor, sier Erik Bruce, sjeføkonom i Nordea, og legger til:

- Viktigere er det at dette er et tegn på at problemene i amerikansk økonomi er verre enn vi trodde, og at renten i euroland er lavere enn her i Norge.

Nordea holder fast ved at de forventer to renteøkninger i løpet av 2008, tross de seneste ukenes børsuro.

Det er altså uten tvil et dilemma for sentralbanksjefen at han må balansere forholdet mellom en norsk økonomi i vekst, og en utenlandsk økonomi i krisestemning...

Onsdag denne uken får vi svaret på hva Gjedrem har tenkt seg å gjøre i tiden fremover. Følg med på DinSide!

Mer om aksjer og fond:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer