Krisehjelp for gjeldsofre

Mange nordmenn ender opp i økonomisk hengemyr.

Publisert
Sist oppdatert

Ni prosent av alle likningspliktige nordmenn har dårlig eller ingen kredittvurdering, viser tall fra Lindorff. Det skriver Bank2 i en pressemelding.

Gjelden øker i Norge

Baller på seg

- Det kan være mange grunner til at folk havner i gjeldsfella. Noen mangler oversikt over økonomien sin, og skaffer seg dyre kredittkortlån for å betale regninger eller finansiere videre forbruk. Når de ikke klarer å betjene lånet tar de opp stadig nye forbrukslån for å kunne betjene gammel gjeld, og slik baller det på seg til det ender opp med en kladdegjeld som de ikke er i stand til å betjene, forteller administrerende direktør Christin Sanders i Bank2 i en pressemelding.

Banken er hovedsponsor for programmet Luksusfellen på TV3, og hjelper folk som har havnet i store økonomiske problemer med å finne veien ut av uføret.

Gjeld gjør deg syk

Utestengt

Ved utgangen av første halvår av 2007 hadde nordmenn hele 43,3 milliarder kroner i misligholdt forpliktelser i følge Kredittilsynet.

- Det vil alltid være en fordel å samle all forbruksgjeld til ett lån, men hvis man har betalingsanmerkninger og en rotete økonomisk fortid kan det være vanskelig å få et slikt lån i den banken man bruker til vanlig. Mange mennesker er derfor i praksis utestengt fra kredittmarkedet. Samboerparet Børge og Angelina som var de første som fikk hjelp av TV3 i Luksusfellen opplevde nettopp det, forteller Christin Sanders.

Farlig å låne til investering

Bank2 ønsker å fokusere på mulighetene og betalingsevnen hos de som har havnet i uføre. Ifølge banken tar det dem i gjennomsnitt ni måneder å friskmelde en kunde, sett fra et økonomisk perspektiv.

- Vi kan ta hånd om alle inkassokrav og kredittkortregninger og samle dem i ett lån. Det blir mye rimeligere enn å betale kredittkortrenter, purregebyrer og i verste fall stigende inkassosalærer til flere kreditorer hver eneste måned. Når vi har fått ryddet opp i økonomien og blitt kvitt betalingsanmerkningene kan lånet overføres til en annen bank og for eksempel legges på toppen av et vanlig boliglån. Og vi blir Bank2 i ordets rette forstand, forteller Sanders. Hun legger til at kravet for at banken skal kunne hjelpe er at kunden må kunne stille sikkerhet gjennom ledig sikkerhet i egen eller annens eiendom eller gjennom en kausjonist som kan stille sikkerhet.

Bank2 har opplevd en kraftig økning i antall henvendelser fra folk som trenger hjelp.

- Det var kanskje mange som ble overrasket da de så på TV3 at det gikk an å forhandle ned gjelden, men det er faktisk mulig. I forhandlinger benytter banken en profesjonell samarbeidspartner. De vil gjennomgå alle krav og samtidig se på betalingsevnen til den som skylder penger. Det gjelder å finne løsninger som alle parter kan leve med, og som skaper forutsigbarhet og oversikt i økonomien, sier Sanders.

Kilde: Pressemelding fra Bank2.

Mer om lån:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer