Kriseråd: Purringene du må unngå

Noen kreditorer er verre enn andre, og målt etter purregebyr er staten ofte verst.

Publisert
Sist oppdatert

Å be om forskudd på lønn eller å utsette en regning kan virke fristende - men følger du ikke opp er alt du gjør å utsette problemet. For deg som ikke har noe valg, må det derfor knallhard prioritering til.

Tips 1. Kvitt deg med stat og lånekassa først

Den verste kreditoren er uten tvil staten, og grunnen er de skyhøye purregebyrene. Spesielt forsinket innbetaling av studielånet koster deg dyrt.

Lånekassa. Neste avdrag er nå 15. august, og betaler du for sent vil purregebyret være på hele 280 kroner. Betaler du fremdeles ikke, vil Lånekassen varsle om oppsigelse av lånet og du vil få et ekstragebyr på hele 490 kroner.

Ser det helt svart ut, kan du riktignok sende en skriftlig søknad om betalingsutsettelse. Vær imidlertid oppmerksom på at rentene vil fortsette å løpe. I praksis forskyver du dermed hele lånet, og sluttsummen vil bli enda dyrere.

Skatteetaten. Fristen for å betale restskatt er 20. august. Er restskatten 1000 kroner eller mer, skal den betales i to like terminer: 20. august og 24. september.

Rentetillegget på restskatt fra skatteoppgjøret i juni er 2,8 %, og husk at du må betale restskatten til rett tid selv om du har klaget på likningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer