Kritisk til Colgate Total

Norske tannleger er skeptiske til Colgate Total

Publisert
Sist oppdatert

Tannkremen Colgate Total markedsføres med at den er "anbefalt av de fleste tannleger verden over". Tall fra Forbrukerinspektørene i NRK tyder på det motsatte.

Triclosan under lupen

Ifølge Forbrukerinspektørene (FBI) er Colgate Total en av Norges mest solgte tannkremer. I Norge avrundes TV-reklamen med at tannpastaen er "anbefalt av de fleste tannleger verden over". Da FBI ba Colgate dokumentere påstanden, fikk de beskjed om at den bygger på en studie som Colgate ikke kan forevise av forretningsmessige årsaker.

Forbrukerprogrammet på NRK har foretatt en egen undersøkelse blant 175 norske tannleger, der ingen ville anbefale Colgate Total generelt.

Vil forby triklosan

Hele 56 prosent av tannlegene uttrykte seg kritisk til Colgate Total, mens hele 41 prosent ikke ønsket å si noe om tannkremen. Hovedårsaken til skepsisen er at tannpastaen inneholder det bakteriedrepende stoffet triklosan, som blant annet Mattilsynet i flere år har forsøkt å få et forbud mot.

I januar 2005 konkluderte en risikovurdering utført av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) med at triklosan i tannkrem medfører en betydelig risiko for at enkelte bakterier kan utvikle antibiotikaresistens. De mente også stoffet kan være farlig for mennesker og naturen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer