Nettleie

Kritiske til ny nettleie

- For komplisert, hevder Forbrukerrådet og Elektroforeningen om forslaget som er ute på høring.

NETTLEIE: Forslaget om ny nettleie tas ikke godt imot av blant annet Forbrukerrådet. Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
NETTLEIE: Forslaget om ny nettleie tas ikke godt imot av blant annet Forbrukerrådet. Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Reguleringsmyndigheten for energi (RME) har hatt på høring et forslag som blant annet innebærer hvordan ny nettleie skal beregnes, og hvordan du som strømkunde skal faktureres.

Forbrukerrådet frykter at forslag til ny nettleie vil gjøre det enda vanskeligere å være strømkunde.

Forvirrende forslag

Forbrukerrådet sier i en pressemelding at hensikten med ny nettleie, som RME foreslår, er å fordele forbrukernes strømbruk jevnere, slik at nettet belastes mindre på visse tider av døgnet.

Forbrukerrådet har derimot liten tro på at de foreslåtte endringene vil få ønsket effekt, og frykter at man oppnår lite utover å forvirre forbrukerne.

– Vi vet fra før at det er svært vanskelig å orientere seg i strømmarkedet. De kompliserte prismodellene RME foreslår, vil dessverre ikke gjøre det enklere, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

Foreslår nettleie-rabatt

Også Elektroforeningen (EFO) er blant de som har svart på høringen, og som i likhet med Forbrukerrådet mener forslaget fra RME er for komplisert.

- Mens RME ønsker å gjøre det mer komplisert for forbrukerne tror vi man heller bør gå i stikk motsatt retning. I stedet for pisk hvor forbrukere straffes for å ha «feil» sikring i sikringsskapet, foreslår vi at utfordringen med effekttopper løses ved å belønne fleksible forbrukere, sier næringspolitisk direktør Per Øyvind Voie i en pressemelding.

Han forklarer med at dette kan gjøres ved å kutte nettleien med minimum 30 prosent i alle timer hvor det ikke er kapasitetsutfordringer i nettet, som i praksis vil det bety at det for eksempel koster litt mer å bruke strøm på morgenen og ettermiddagen på vinteren enn ellers i døgnet og året.

Han sier videre at dette er enkelt å forstå og lett å tilpasse seg til.

- Det er ikke noe mål eller poeng at folk skal slutte å lage middag når de ønsker, eller droppe morgendusjen. Men de fleste er nok villige til å flytte elbilladingen fra ettermiddag til kveld, dersom de sparer 30 prosent på nettleien, tror Voie.

Elektroforeningen viser til stor motstand mot RMEs forslag, og skriver i sin pressemelding at alt fra nettselskaper til næringsorganisasjoner, miljøorganisasjoner og forbrukerorganisasjoner har uttalt seg svært kritisk til forslaget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer