Kronen flyter!

Norges Bank ga tilsynelatende opp fastkurspolitikken mandag 24. august, etter å ha satt opp renten med ytterligere ett prosentpoeng, til åtte prosent for innskudd og ti prosent for utlån. Flere faktorer taler for å bruke inflasjonen som anker for rentepolitikken i stedet for valutakursen.

Så mye hadde jeg...
Så mye hadde jeg... Vis mer
Publisert

I Norges Banks pressemelding som ble sendt ut mandag 14. august heter det:

I den gjeldende forskrift for Norges Banks løpende utøvelse av pengepolitikken (valutakursforskriften) heter det: "Ved vesentlige endringer i kursen skal virkemidlene innrettes med sikte på at valutakursen etter hvert bringes tilbake til utgangsleiet."

Med disse renteøkninger har virkemidlene nå fått en slik innretning. Norges Bank vil etter dette ikke foreta ytterligere endringer i virkemiddelbruken inntil videre.

Betyr flyt

Det er ikke helt enkelt å tolke betydningen av disse setningene. På den ene siden betyr de at sentralbanken fortsatt ønsker en fast kronekurs. På den annen side betyr det at banken foreløpig ikke vil gjøre noe for å forsvare denne kursen. Man vil hverken heve renten ytterligere eller kjøpe kroner i markedet for å holde kursen oppe.

Altså flyter kronekursen på kort sikt.

Men det er uklart hva sentralbanken gjør om kronen i løpet av de kommende ukene ikke vil returnere til sitt gamle leie. Vil den da fortsette renteøkningene, eller eventuelt gå til markedsintervensjoner?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer