Kronen stuper før ferien

Norsk økonomi går ikke som forventet.

Ikke så mye verdt likevel: Den norske kronen får merke uroen i Europa. Foto: Colourbox.com
Ikke så mye verdt likevel: Den norske kronen får merke uroen i Europa. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er økonomisk uro i Europa, og det står slett ikke så bra til med norsk økonomi som Norges Bank og landets makroøkonomer trodde for få dager siden.

De siste dagene har kronen stupt mot annen valuta. Mens en euro for få dager siden kostet 7,75 kroner, betaler du i dag ikke langt under 8,20 kroner.

Dårligere stilt enn antatt

Tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som kom i går, viser at bruttonasjonalproduktet i Fastlands-Norge bare vokste med 0,1 prosent fra fjerde kvartal 2009 til første kvartal 2010.

Samtidig svekket kronen seg mye i går, og tendensen fortsetter i dag. Dermed har Norges Bank fått gode grunner til å utsette de varslede rentehevingene. Norsk økonomi vokser saktere enn den gjorde mot slutten av 2009.

Det kan være flere årsaker til at kronen faller nå. Valutaanalytiker Maren Romstad skriver onsdag i DnB NOR Markets' morgenrapport at kronen av mange er ansett som en liten og perifer valuta som ofte svekker seg når usikkerheten stiger.

Flykter fra risiko

Fallende børser verden over, lavere oljepris og redusert risikoappetitt kan alle ha vært medvirkende faktorer til svekkelsen av kronen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer