Forekomsten av de kroniske og inflammatoriske tarmsykdommene Crohns sykdom og ulcerøs kolitt øker med 20 prosent i områder med relativt høyt jerninnhold i drikkevannet sammenlignet med andre områder. Dette melder Folkehelseinstituttet.
Løsningen på Chrons sykdom
Det er Folkehelseinstituttet som sammen med Akershus universitetssykehus, har undersøkt om forekomsten av de to tarmsyksommene endres i takt med det vannet vi drikker. Det er pasientgrupper fra fire fylker som er undersøkt: Østfold, Telemark, Oslo og Aust-Agder.
20 prosent økning
De fant at sykdomsforekomsten økte med cirka 20 prosent i de områdene hvor det ble registrert relativt høyt jerninnhold i forhold til områder med relativt lavt jerninnhold i drikkevannet.
Ifølge Folkehelseinstituttet har de fleste vannverkene i undersøkelsen likevel jernverdier innenfor anbefalte grenser.
- Våre funn tyder på at tarmbakterier er viktig for å utvikle inflammatoriske tarmsykdommer. Jern er en viktig faktor for vekst av bakterier og bakterienes sammensetning. Bakterier kan også endre sin giftighet nettopp for å få tilgang til mer jern. Slike endringer vil øke sjansen for sykdom hos personer som også er genetisk disponerte. Jern er også en viktig faktor for produksjon av reaktivt oksygen (frie radikaler) som kan gi vevsskade og føre til sykdom, sier forsker Geir Aamodt, som jobber ved både Folkehelseinstituttet og Akershus universitetssykehus.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger