Kronisk syk av drikkevannet

Jern i vannet kan utløse tarmsykdommer.

Jern i drikkevann kan øke risikoen for inflammatorisk tarmsykdom, viser ny undersøkelse. Foto: Colourbox
Jern i drikkevann kan øke risikoen for inflammatorisk tarmsykdom, viser ny undersøkelse. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forekomsten av de kroniske og inflammatoriske tarmsykdommene Crohns sykdom og ulcerøs kolitt øker med 20 prosent i områder med relativt høyt jerninnhold i drikkevannet sammenlignet med andre områder. Dette melder Folkehelseinstituttet.

Løsningen på Chrons sykdom

Det er Folkehelseinstituttet som sammen med Akershus universitetssykehus, har undersøkt om forekomsten av de to tarmsyksommene endres i takt med det vannet vi drikker. Det er pasientgrupper fra fire fylker som er undersøkt: Østfold, Telemark, Oslo og Aust-Agder.

20 prosent økning

De fant at sykdomsforekomsten økte med cirka 20 prosent i de områdene hvor det ble registrert relativt høyt jerninnhold i forhold til områder med relativt lavt jerninnhold i drikkevannet.

Ifølge Folkehelseinstituttet har de fleste vannverkene i undersøkelsen likevel jernverdier innenfor anbefalte grenser.

- Våre funn tyder på at tarmbakterier er viktig for å utvikle inflammatoriske tarmsykdommer. Jern er en viktig faktor for vekst av bakterier og bakterienes sammensetning. Bakterier kan også endre sin giftighet nettopp for å få tilgang til mer jern. Slike endringer vil øke sjansen for sykdom hos personer som også er genetisk disponerte. Jern er også en viktig faktor for produksjon av reaktivt oksygen (frie radikaler) som kan gi vevsskade og føre til sykdom, sier forsker Geir Aamodt, som jobber ved både Folkehelseinstituttet og Akershus universitetssykehus.

Dette ifølge en pressemelding fra Folkehelseinstituttet.

Invalidiserende

Chrons sykdom og ulcerøs kolitt er de to vanligste sykdommene i gruppen inflammatorisk tarmsykdom. Rundt 1.000 nordmenn får årlig en av disse sykdommene. Ifølge Folkehelseinstituttet er forekomsten av Chrons økende, mens ulcerøs kolitt har flatet noe ut.

Begge disse tarmsykdommene gir kronisk betennelse i tarmen og kan gi redusert livskvalitet og være invalidiserende for de som rammes.

Alge hjelper ved ulcerøs kolitt

Årsakene til disse sykdommene er ikke kjent, men man vet at enkelte genvarianter øker sjansen for å utvikle sykdom. I denne undersøkelsen har forskerne funnet en sammenheng mellom jern i drikkevannet og utvikling av sykdom.

I denne studien er det ikke funnet noen endelig årsak til Crohns sykdom og ulcerøs kolitt, men det er avdekket en viktig mekanisme som i neste omgang kan lede forskere til å finne ut hvorfor noen utvikler inflammatoriske tarmsykdommer og andre ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer