Kroppsdelene bakterier elsker

Vet du hvor på kroppen din bakteriene trives best?

Bakterier liker enkelte steder på kroppen bedre enn andre. Foto: Colourbox
Bakterier liker enkelte steder på kroppen bedre enn andre. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskere ved universitetet i Colorado i USA har utviklet en ny teknologi, som gjør at de ned til minste lille mikrobe kan finne ut hvilke typer bakterier som befinner seg hvor på menneskekroppen.

Du er en bakteriebombe

Sammensetningen av bakteriekolonier varierer fra person til person, - du har dine egne personlige bakteriebander, men hvor på kroppen de sitter er ganske likt, viser en studie forskerne har gjort.

Hver person har ulik bakterieflora

Studien er publisert i tidsskriftet Science.

- Det er fantastisk hvor forskjellige bakteriekoloniene på enkeltpersoner er, og hvor forskjellige bakteriekoloniene på ulike personer er, sier forskningsleder Robert Knight.

Han og kollegene fulgte sju og ni menn og kvinner. De ble gjennom tre måneder flere ganger bakteriegransket - på 27 steder på kroppen, i kriker og kroker.

Ikke stikk hånda i smågodet

Etter hvert ble det tydelig hvor på kroppen bakteriefesten var størst:

  • Magen
  • Oversiden av underarmen
  • Håndflater
  • Pekefingre
  • Baksiden av knærne
  • Fotsålene

Liker noen kroppsdeler bedre enn andre

Noen bakteriesamfunn så ut til å foretrekke enkelte kroppsdeler framfor andre. Da forskerne overførte bakterier fra oversiden av underarmen til pannen likte ikke bakteriene seg så godt lenger, og sluttet å formere seg.

Da de overførte bakterier fra pannen til oversiden av underarmen skjedde imidlertid det motsatte. Forskerne er usikre på hvorfor det er slik.

Du bør vaske mindre

Skreddersydde medisiner

Det neste bakteriegranskerne vil prøve å finne ut, er hvorvidt folk er født med disse bakteriekoloniene, eller om det er noe som vokser seg til. De er også interesserte i å finne årsaken til at bakteriekoloniene på ulike mennesker er så forskjellige.

10 råd mot bassilusker

Med mer kunnskap om menneskenes bakterieflora tror forskerne at de etter hvert kan utvikle medisiner som er skreddersydde for hver enkelt av oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer