Kroppsdelene som eldes først

Puppene begynner forfallet i 35-årsalderen. Andre kroppsdeler begynner enda tidligere.

Ansiktet er kanskje ungt, men noen av kroppsdelene dine kan allerede være på vei mot pensjonsalderen.Illustrasjonsfoto: Colourbox
Ansiktet er kanskje ungt, men noen av kroppsdelene dine kan allerede være på vei mot pensjonsalderen.Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Gamle folk burde ikke spise helsekost. De trenger alle de konserveringsmidlene de kan få.


Ung som en 20-åring, sa du? Vel, kanskje ikke helt. Eksperter sier nemlig at flere kroppsdeler begynner å eldes allerede tidlig i tjueårene. Aldringsprosessen er en form for funksjonssvikt som gradvis utvikles etter oppnådd modning, skriver Helsenytt.no.

Det er ennå usikkert hva som styrer aldringen, men teorien om at det er arvematerialet som hovedsakelig står bak prosessen, er en av dem som står sterkest.

Les også: 70-åringer har mer og bedre sex

Dailymail.co.uk har laget en liste over forskjellige kroppsdeler og når de begynner å eldes. Her er en liten smakebit:

Hjernen: Begynner å eldes etter 20 år

Fra 20-årsalderen begynner antallet nerveceller (nevroner) i hjernen å reduseres. Vi har i utgangspunktet 100 milliarder nevroner, og rundt 40-årsalderen kan vi miste opptil 10.000 om dagen. Dette påvirker hukommelsen og koordinasjonen.

Lungene: Begynner å eldes etter 20 år

Lungekapasiteten reduseres fra tjueårsalderen. En mann på 30 år kan i gjennomsnitt inhalere litt over en liter luft om gangen, mens en mann på 70 år bare kan inhalere en halv liter luft.

Folk flest begynner å miste hårpigmentene i trettiårene. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Folk flest begynner å miste hårpigmentene i trettiårene. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Hår: Begynner å eldes etter 30 år

Menn begynner som regel å miste hår når de er i trettiårene. Et hårstrå vokser ut av en follikkel i cirka tre år før det faller av og et nytt begynner å vokse. Men testosteronforandringer hos menn påvirker denne syklusen slik at folliklene krymper og håret som vokser ut, blir tynnere.

Det er også i midten av trettiårene at folk flest begynner å miste hårpigmentene og håret blir grått. Prosessen starter i tinningene og sprer seg til kronen og til slutt til nakken, mens skjegg og kroppsbehåring blir grått litt senere. Det er arv som bestemmer når de små grå debuterer. Det er faktisk hos lyshårede prosessen starter først. De grå hårene synes bare tidligere hos mørkhårede. Få flere hårreisende fakta her.

Bryst: Begynner å eldes etter 35 år

Jo eldre kvinner blir, jo slappere blir også brystene. I midten av trettiårene begynner brystene å miste brystvev og fett, noe som gjør at de også mister formen. Brystene begynner som regel å bli slappe rundt førtiårsalderen, samtidig som brystvortene kan begynne å krympe.

Les også: Hva koster silikonpuppene?

Skjelettet: Begynner å eldes etter 35 år

Det tar bare to år for et barns skjelett å fornye seg fullstendig, mens hos voksne kan det ta ti år. Frem til midten av tjueårene vil skjelettet fortsette å bli større og større, mens i 35-årsalderen begynner det å reduseres.

Dette forklarer hvorfor eldre mennesker ofte krymper med alderen - også når det kommer til høyde. En 80-åring er gjennomsnittlig fem centimeter lavere enn hva han eller hun var i sine yngre dager.

Tarmsystemet: Begynner å eldes etter 55 år

Et sunt tarmsystem har en god balanse mellom farlige og sunne bakterier.

- Vi går til daglig rundt med omtrent 1,5 kilo levende bakterier i fordøyelsessystemet. Disse bakteriene har en så viktig funksjon at de nesten kan betraktes som et eget organ, sa den engelske legen og bakterie-eksperten Nigel Plummer til DinSide Helse i forbindelse med et intervju i 2006.

Men i 55-årsalderen begynner mengden av sunne bakterier å reduseres. Dette kan føre til dårlig fordøyelse, forstoppelse og større risiko for tarmsykdommer.

Stemmen: Begynner å eldes etter 65 år

Stemmen vår blir lavere og hesere med alderen. En kvinnestemme blir som regel grovere og dypere, mens en mannestemme blir tynnere og lysere.

Les også: Dette avslører lydene dine

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer