Krydder kurerer hoste

Ikke bare smaker og lukter det godt, timian tar også knekken på hoste, forklarer lege og naturmedisiner Bernt Rognlien.

Publisert
Sist oppdatert

Timian (Thymus vulgaris) er en gammel krydder og medisinplante. Den er mest brukt på grunn av sin slimløsende effekt, og fordi den virker krampeløsende ved kraftig irritasjonshoste. I tillegg er timian godt krydder til kjøtt, erter og belgvekster.

Foruten god duft og smak har timian både antibakterielle og soppdrepende egenskaper. Timian er et krydder som gjør maten mer holdbar. Disse egenskapene utnyttes også når den brukes som medisinplante. Den virker krampeløsende i mage-tarm og demper luftplager. Timianolje stimulerer flimmerhårene i luftveiene, virker slimløsende og har antibakterielle egenskaper.

Om planten Timianslekten inneholder flere arter med sterk aromatisk duft og kraftig smak, flere dyrkes som lege- og krydderplater. Vanlig timian eller suppetimian (Thymus vulgaris) er den mest aromatiske, men også kryptimian (Thymus serpyllum) og sitrontimian (som er en variant av Thymus vulgaris) inneholder rikelig med eteriske oljer av forskjellig kvalitet. Vanlig kryddertimian er viltvoksende i Middelhavslandene. Alle artene er lette å dyrke i Norge, men bare kryptimian er vanlig viltvoksende. I Norge er det en annen viltvoksende timianart, bakketimian (Thymus pulegioides), men den er betydelig mindre aromatisk. Bakketimian kan bli opptil 15 cm, den finnes på Øst- og Sørlandet og spredt på vestlandet og fra Trøndelag nordover til Polarsirkelen. Kryptimian blir 5 - 10 cm høy og danner krypende løse matter. Timianartene er flerårige, små krypende halvbusker med eggformede grønne blad og blomsterstander med lyserøde til blårøde tettsittende blomster. De vokser på tørre bakker, sand og grusjord som raskt tørker ut og varmes opp. De må ha det varmt, tørt og lyst og er ellers lite krevende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer