Krympflasjon på Ikea

Krympflasjon på Ikea

Prisen på en standardporsjon har ikke bare økt, men porsjonen har krympet.

KRYMPFLASJON: Kjøttbollemiddagen på Ikea har blitt mindre - og dyrere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRYMPFLASJON: Kjøttbollemiddagen på Ikea har blitt mindre - og dyrere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke skrev vi om at Ikea har satt opp prisen på de populære kø-pølsene sine. Det er ikke den eneste matvaren som har gått opp i pris. Prisen på kjøttboller har økt med nesten 40 prosent, viser våre undersøkelser.

Da Dagbladet testet Ikea-restauranten i 2017 kostet en medium porsjon med kjøttboller 79 kroner. I dag koster en porsjon kjøttboller 109 kroner.

Dette er en forskjell på 30 kroner, omtrent 38 prosent.

- Kjøttbollene skal ikke være noe vi tjener masse penger på, men det handler om å dekke kostnadene våre som også har økt med åra, sier Tor Morten Myrseth, leder for Ikea Food i Ikea Norge, til DinSide.

Grunnen til prisøkningen på kjøttbollene er i hovedsak økte råvarepriser og kostnader generelt.

- Siden 2020 har råvareprisene på kjøttbollene økt kraftig. Vi jobber kontinuerlig med prisene våre, og Ikea Norge annonserte forrige uke at fra 1. desember satte vi ned prisene på cirka 800 produkter, og denne jobben fortsetter.

MATSJEF: Tor Morten Myrseth utelukker ikke at også mat varer kan bli gjenstand for priskutt i framtida. Foto: Ikea
MATSJEF: Tor Morten Myrseth utelukker ikke at også mat varer kan bli gjenstand for priskutt i framtida. Foto: Ikea Vis mer

Den siste prisøkningen på kjøttbollene var 1. september, da prisen økte fra 99 til 109 kroner.

Færre boller

Ikke bare har prisen økt, porsjonen har krympet.

I 2017 kostet en porsjon med ti kjøttboller 79 kroner. De ble servert med poteter, kokte gulrøtter og brokkoli, fløtesaus og tyttebærsyltetøy. Ville du ha 15 kjøttboller (som er det som er avbildet) kostet det 99 kroner.

I dag får du bare åtte kjøttboller i en vanlig porsjon. De serveres med en skje erter, potetmos, fløtesaus og tyttebærsyltetøy.

- Vi endret størrelsen på porsjonene som en global Ikea-føring gjort med hensyn til balansert næringsinnhold i rettene.

Det skal sies at du kan legge til 4 kjøttboller for 25 kroner, rotgrønnsaker for 20 kroner eller fire poteter for 20 kroner.

Vil du ha omtrent det samme som du kan se på vårt bilde fra 2017 over, kan du altså legge til 8 kjøttboller, rotgrønnsaker og poteter.

Totalsummen blir da 199 kroner, nesten nøyaktig dobbelt så mye - men rett skal være rett: For den ekstra hundrelappen får du en ekstra kjøttbolle, en potet og en skje potetmos.

Fases ut

6 oktober 2020 kom sjokkbeskjeden: Møbelkjeden vil kutte ut kjøttet av kjøttbollene. De lanserte egne, plantebaserte boller, som skal minne om kjøttbollene i både utseende og smak.

Det er riktignok ikke sagt at det skal forsvinne helt fra menyen, men målet er at møbelkjeden skal være klimapositiv innen 2030.

SER DU FORSKJELLEN? Tidligere landbruks- og matminister Bård Hoksrud skjelte ut IKEAs nye vegetarboller. Vi fikk ham til å teste bollene selv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer

Er prisøkningen et forsøk på å dytte oss i riktig retning?

- Vi ønsker å stimulere kundene til å spise plantebasert, og vi har gode priser på dette, sier Myrseth.