Kryper forgjeves i leggene

Ny studie avliver fluelarver som beste behandlingsform.

Man har lenge trodd at disse dyrene skal gjøre stor nytte i huden.  Foto: colourbox
Man har lenge trodd at disse dyrene skal gjøre stor nytte i huden. Foto: colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fluelarver har vært en mye brukt og anerkjent behandlingsform som skal lege sår. Larvene har blitt plassert i åpne leggsår for at de skulle spise dødt vev, og slik igjen stimulere til vekst av friskt vev.

Men en britisk studie ledet av British Medical Journal, viser at de ikke har den mirakuløse effekten som forskere hittil har trodd, skriver BBC. Dette er første gang fluelarver som behandlingsform har blitt sammenlignet med vanlig behandling.

Les også: Kan gi hudsykdom

Les også: Ferieminnet du ikke blir kvitt

Sammenlignet med gele

Forskerne sammenlignet bruk av fluelarver med den vanlige behandlingsformen, vannbasert gele. Geleen brukes sammen med en kompresjonsbandasje og vil holde såret fuktig og stimulere til naturlig leging av sår.

Den etablerte teorien innenfor behandling av leggsår, har vært at larver er effektive fordi de stimulerer til nytt kjøttvev ved å spise det gamle. Behandlingen har blitt brukt mer og mer, til tross for at selve forskningen på bruk av larver kun baserer seg på 12 pasienter, ifølge BBC.

Les også: Healing med laserstråle

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.