Skattemeldingen 2020

Kryptovaluta og skatt: Mer synlig enn du tror

Skatteetaten har en egen ekspertgruppe som arbeider målrettet med kryptovaluta. De undersøker, blant annet, hvorfor mange ikke har rapportert kryptoformue tidligere - som de er forpliktet til å gjøre.

SKATTESJEKK: I denne videoen viser Skatteetaten hvordan du går gjennom skattemeldingen, legger til eller endreropplysninger. Kryptovaluta er ikke forhåndsutfylt, og i saken under kan du lese mer om hvordan du registrerer det. Video: Skatteetaten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager rapporterer flere tusen nordmenn at de eier eller har solgt kryptovaluta i 2020, men langt ifra alle kryptoeiere melder fra til skattemyndighetene om sin virtuelle formue.

- Vi har allerede identifisert titusener av personer som ikke har rapportert sine virtuelle formue og inntekter til beskatning. Seniorrådgiver Marius Johansen i Skatteetaten

Skatteetaten har så langt identifisert opp til 70 000 personer i Norge som eier kryptovaluta, men anslår at det reelle tallet er langt høyere, står det i en pressemelding.

Du må registrere kryptovaluta selv

- Kryptovaluta er ikke forhåndsutfylt på skattemeldingen. Du må derfor selv ta ansvar for å føre opp beholdning som formue, gevinst som inntekt eller eventuelt tap til fradrag, og levere skattemeldingen med dine endringer, sier seniorrådgiver Marius Johansen i Skatteetaten.

Skattesatsen på inntekt fra gevinst er 22 prosent.

Johansen legger til at det er viktig at du som eier kryptovaluta følger med når kursene svinger mye, slik at du eventuelt kan sette av penger til skatteoppgjøret.

- Du må rapportere gevinster og formue for fjoråret, uavhengig av verdien per dags dato, fortsetter han.

POPULÆRT: Slik kan du kjøpe og selge Bitcoin. Men det er mye du må passe på før du gjør det. Her får du en enkel forklaring. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Egen ekspertgruppe følger med

Kryptovaluta har blitt mer og mer vanlig å eie av hvermannsen, og derfor har Skatteetaten en egen ekspertgruppe som arbeider målrettet med nettopp kryptovaluta.

De undersøker, blant annet, hvorfor mange ikke har rapportert inn bitcoin eller lignende på skattemeldingen som de er forpliktet til tidligere.

I skattemeldingen for 2019, for eksempel, hadde mindre enn 5000 rapportert at de eide eller hadde tjent på kryptovaluta.

- Vi følger med, og du er mer synlig enn du tror

Skatteetaten tror gapet mellom faktisk antall kryptoeiere mot hvor mange som rapporterer inn til dem om dette skyldes at en del kryptoeiere feilaktig antar at kryptovaluta er forhåndsutfylt i skattemeldingen, og ikke har tenkt over at det er de selv som må føre opp dette.

- Vår erfaring er at de fleste ønsker å følge alle lover og regler, og vi ønsker å hjelpe de som investerer i kryptovaluta til å gjøre det riktig, sier Johansen.

Andre har kanskje antatt at det er anonymt å eie, kjøpe og selge kryptovaluta, og at de kan slippe unna skatt om de ikke melder det inn til beskatning.

- Du er pliktig å oppgi dette i skattemeldingen, og du risikerer tilleggsskatt om du skjuler informasjon fra oss. Vi følger nøye med, og store deler av handlingen med kryptovaluta er mer synlig enn mange nok tror, understreker Johansen, og legger til:

- Vi har allerede identifisert titusener av personer som ikke har rapportert sine virtuelle formue og inntekter til beskatning.

Slik rapporterer du kryptovaluta

  • Som sagt er ikke kryptovaluta forhåndsutfylt i skattemeldingen. I den nye skattemeldingen er det et eget opplysningsfelt hvor kryptovaluta skal fylles ut.
  • Hvis du har solgt kryptovaluta med tap, kan du få fradrag for dette, men du må kunne dokumentere både inngangsverdien og salgsprisen så godt som mulig - med informasjon fra kryptobørsene.
  • Det er viktig å passe på at det samlede resultat for alle transaksjoner totalt er meldt inn (gevinst og tap) - ikke kun totalt hvor mye kryptovaluta du eier.
  • I tre år etter innleveringsfristen har du mulighet til å endre opplysningene og levere skattemeldingen på nytt. Fristen for å endre skattemeldingen for 2017 er 30. april i år.
  • skatteetaten.no/virtuellvaluta får du veiledning om hvordan du skal fastsette verdien, rapportere og dokumentere gevinst, tap, utbytte og formue for kryptovaluta.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer