Kulda tar liv

Dødstallene stiger i takt med at temperaturene faller. Men det er ikke risikoen for å fryse i hjel som gjør at du bør investere i en varm vinterfrakk.

Publisert
Sist oppdatert

Når temperaturen faller under frysepunktet bør mange ta ekstra vare på seg selv. Risikoen for hjertesvikt stiger nemlig i takt med temperaturfallet.

Franske forskere har nå sett nærmere på hva som skjer med kroppen når vi utsettes for svært lave temperaturer. De mener risikoen for hjerteattakk stiger til det dobbelte for mennesker med høyt blodtrykk, når temperaturen faller til under fire minusgrader.

Gir høyere blodtrykkForskerne ved Universitetet i Dijon har undersøkt over 700 mennesker som ble innlagt med hjerteattakk over en periode på to år.

De mener den økte risikoen i kaldt vær kan forklares med at kulden gir høyere blodtrykk og mer stress på hjertet.

Men forskerne oppdaget også at svingninger i temperaturer var viktige. Risikoen så ut til å være aller størst de dagene temperaturen var mye lavere enn dagen før, skriver telegrambyrået Reuters i dag.

Tykkere blodI tillegg til å forårsake høyere blodtrykk kan lave temperaturer også øke risikoen for blodpropp. Det er fordi kulden gjør blodet mindre smidig og mer tyktflytende.

Andre risikofaktorer som høyt kolesterol er også kjent for å skyte i taket i løpet av vintermånedene. Sammen med økt risiko for luftveissykdommer kan dette også være med på å forklare hvorfor vinteren er høysesong for hjertesvikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer