Kulturell kvinneundertrykking

Publisert
Sist oppdatert

Kulturell kvinneundertrykking
Forleden spurte jeg en venn om han hadde vært kåt i løpet av dagen. Han hadde da det. «Hadde du reisning da?» spurte jeg, og han nikket bekreftende i det han sa: «I alle fall to ganger».

«Enn du da?» spurte jeg venninnen hans, «har du vært kåt?» Hun så lett undrende på meg og sa: «Jeg vet ikke riktig jeg» og med et sideblikk til vennen føyet hiun til: «kanskje det».

Jeg ville vite om hun ville merket det, dersom hun hadde vært kåt, og hun undret på hva jeg mente med kåt. Jeg sa at kåthet dreier seg om reaksjoner i kroppen, og at det var derfor jeg spurte vennen hennes om han hadde hatt reisning. «Å ja, sånn -», sa hun og ble stille.

Jeg undret på om hun kunne skille mellom lyst og kåthet. Hun var ikke sikker på om hun forsto spørsmålet.

«Lyst er noe man har inni hodet. En lyst som liksom sier at nå, i formiddag, i kveld, i morgen kjenner jeg på meg at jeg har lyst på sex. Den lysten er ikke alltid kombinert med reaksjoner i kroppen, men noen ganger er den de», sa jeg. Hun så på meg og svarte at hun trodde hun forsto hva jeg mente.

«Har du mye utflod?», ville jeg vite. «Litt» sa hun, «- det er alltid litt».

«Så flott!» sa jeg, og hun lurte på hva jeg mente med det.

«Når vi blir kåte blir mennenes stive, mens kvinnenes blir våte», sa jeg, «og noe av den våtheten kommer ut i trusen din!» «Jeg har hatt sopp et par ganger», utbrøt hun - og jeg sa at det ikke var den utfloden jeg siktet til.

Det er faktisk dypt diskriminerende og undertrykkende å kalle et tegn på kvinnelig kåthet for utflod. Ordet gir lett en følelse av det det dreier seg om noe uønsket, noe som forbindes for eksempel med soppinfeksjon, mens det altså egentlig er et uttrykk for sunnhet og erotisk tilstedeværelse. Vi kan undres på hva som skjer med kvinnelig seksualitet i en kultur som setter slike ord på kvinners seksuelle reaksjoner.

Hadde det ikke vært flottere om denne kvinnen med et glimt i øyet kunne sagt noe slikt som: «Visst har jeg vært kåt, og snart skal jeg sjekke trusene mine for å se hvor ofte og hvor mye det har vært akkurat i dag!»

Fukting av skjeden og reisning av klitoris blir det som best tilsvarer mannens reisning - eller omvendt. Det er viktig, dersom vi ønsker å bedre den seksuelle kulturen, at vi finner gode ord for tegn på kåthet. Ordet «utflod» synes jeg vi kan reservere for infeksjoner og andre tilstander som ikke er ønskede og som er forbundet med sur svie. Den søte kløe, den gode kåtheten skulle ha andre ord. Kunne vi ta utgangspunkt i «kjønnssaft», i «kåthetsvæske» eller i «lystdråper». Jeg har ikke ordet eller ordene, men jeg ser klart at det er på tide at vi forbedrer det norske språket på dette feltet.

Hilsen Esben Esther

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer