«Barn, kvinner i fruktbar alder og gravide bør ikke spise fiskelever eller pålegg laget av fiskelever, for eksempel Svolværpostei og Lofotpostei.»
Les også: Er det sunt med tunfisk på boks?
Det står skrevet på Matportalen.no – nettsiden hvor offentlige myndigheter gir informasjon om mat – i en artikkel skrevet Mattilsynet.
Med andre ord - er det kun menn og eldre som kan spise dette?
Les også: Hvor farlig er maten du spiser?
Inneholder miljøgifter
På grunn av miljøforurensning inneholder fiskelever høye nivåer av miljøgiftene dioksin og PCB (polyklorerte bifenyler).
Over tid kan disse stoffene føre til endringer i immunforsvaret, forplantningsevnen og hormonbalansen i kroppen. De kan også være kreftframkallende, skriver Matportalen.no.
Det understrekes at «dioksin og PCB i de konsentrasjonene som finnes i mat har ingen direkte eller akutt effekt på helsa. Derimot kan et høyt inntak over tid gi helseskader».
Les også: Slik unngår du tilsetningsstoffer
Svolværpostei under grenseverdiene
NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning) sin årlige rapport fra 2008, som nylig ble publisert, har vurdert forekomsten av miljøgifter i utvalgte fisk og fiskeprodukter.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger