Kun én av fire har sjekket pensjon

Få blir positivt overrasket.

Best oversikt over din fremtidige pensjon får du hvis du logger deg på pensjonstjenestene til NAV eller Norsk Pensjon. Gjør det i dag! Foto: COLOURBOX
Best oversikt over din fremtidige pensjon får du hvis du logger deg på pensjonstjenestene til NAV eller Norsk Pensjon. Gjør det i dag! Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Én av fire nordmenn har sjekket sin pensjon på nett, men de færreste blir positivt overrasket over hva de kan forvente å få utbetalt, viser en spørreundersøkelse Norstat nylig har gjennomført for Storebrand.

Det er likevel ingen grunn til å fortvile. Enkle grep kan gi deg en høyere pensjon, men det gjelder å komme i gang så tidlig som mulig.

Tips for alle aldre: Slik bør du spare

Mister halve lønna

Blant de som har sjekket sin pensjon på nett, er det ifølge Norstat kun én av tjue som blir positivt overrasket over pensjonsprognosen. Tre av ti oppgir at resultatet var lavere enn forventet, mens seks av ti oppgir at den var omtrent som forventet.

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug oppfordrer alle til å skaffe seg oversikt over fremtidige pensjonsutbetalinger. Foto: Storebrand
Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug oppfordrer alle til å skaffe seg oversikt over fremtidige pensjonsutbetalinger. Foto: Storebrand Vis mer


Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand er ikke overrasket over at såpass mange blir skuffet over pensjonsprognosen.

– Altfor mange har urealistiske forventninger til pensjonsutbetalingene. De tror at 66 prosent av lønn er det normale å få i pensjon fra folketrygd og arbeidsgiver, men det er det svært få som vil få. Normalen er mellom 50 og 60 prosent. Har du høy lønn, må du forvente en enda lavere andel. De fleste må i tillegg spare på egenhånd for å få å leve det livet man ønsker som pensjonist, sier Dyre Haug.

Les også: Derfor går høytlønnede mest ned i lønn

Skaff deg oversikt

Pensjonskalkulatorene til eksempelvis DNB og Storebrand gir deg en kjapp indikasjon på hvor mye du kan forvente å få i pensjon. Det er imidlertid anbefalt å sjekke mer presise beregninger ved å logge inn på Nav eller Norsk Pensjon.

Som pensjonist er det tre faktorer som avgjør hvor mye du har å leve av:

  • Pensjon fra arbeidsgiver
  • Pensjon fra folketrygden
  • Egne oppsparte midler.

Knut Dyre Haug gir råd til hvordan denne pengesekken kan bli størst mulig:
  • Øk din inntekt gjennom å bytte jobb, jobbe mer eller flere år enn planlagt.
  • Samle pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsforhold i ett selskap.
  • Invester pensjonspengene riktig: Det er mye å hente på riktig risiko til riktig tid.

Like viktig som lønn: Spør om pensjon før du takker ja til ny jobb

Alderstilpasset risiko

Et viktig element for å maksimere både egen sparing og en innskuddsbasert ordning fra arbeidsgiver, er altså å velge riktig risiko til riktig tid.

– Riktig aksjeandel er noe helt annet for en 25-åring enn en 55-åring. Som 25-åring bør du være bekymret for tap av kjøpekraft. Den beste måten å sikre seg mot dette er å ha en høy aksjeandel i sparingen din. Når du nærmer deg pensjonsalder bør du trappe ned aksjeandelen for å sikre pensjonen din ved kortsiktige svingninger i aksjemarkedet, råder Dyre Haug.

Si at du er i 30-årene og øker risikoen i pensjonsspareavtalen din fra middels til høy risiko. Da kan du faktisk sitte igjen med 400.000 mer enn om du ikke øker risikoen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer