Kun én vaksine i Norge

Kun Pandemrix her i landet. Men mange ønsker alternativer.

En dose av vaksinen inneholder 5 mikrogram Tiomersal, som igjen inneholder 2,5 mikrogram kvikksølv.- Det er forsvinnende lite. Foto: Colourbox.com
En dose av vaksinen inneholder 5 mikrogram Tiomersal, som igjen inneholder 2,5 mikrogram kvikksølv.- Det er forsvinnende lite. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i dag gikk helsemyndighetene ut og anbefalte alle om å ta svineinfluensavaksinen. Mye tyder på at en ny influensabølge er på vei.

Så langt regner man med at 110 000 personer er blitt smittet, og ti personer er bekreftet døde av influensaen i Norge.

Helsemyndighetene i Norge har én influensavaksine de kan tilby, Pandemrix. Folk har imidlertid blandede meninger om denne vaksinen, blant annet fordi den inneholder kvikksølvforbindelsen Tiomersal, og stoffet skvalen, som skal forsterke vaksinens virkning. Noen mener stoffet er direkte linket til gulfkrigsyndromet.

Legemiddelverket mottar mange henvendelser om alternative vaksiner til Pandemrix, og hvordan disse kan skaffes. Det har seg imidlertid slik at det ikke er andre vaksiner tilgjengelig i Norge, og det anbefales ikke å prøve å få tak i andre vaksiner.

Les også:Svineinfluensa - Tannbørsten kan smitteEr du i faresonen?Slik blir du lettest smittet av svineinfluensa

Sårbare preparater

- Det frarådes på det sterkeste å få vaksine sendt via vanlig post fra andre land. Vaksiner er sårbare preparater som ødelegges ved feilaktig håndtering, selv over kort tid, står det på nettsidene til Statens legemiddelverk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer