Kundeflukt etter dette

Konkurrentene merker Sbanken-grepet.

KUNDEFLOM: Nordea merker en pågang av nye kunder som vil bruke Apple Pay. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KUNDEFLOM: Nordea merker en pågang av nye kunder som vil bruke Apple Pay. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag skrudde DNB av Apple Pay-støtten til alle Sbanken-kunder.

Avgjørelsen har blitt dårlig mottatt av en del Sbanken-kunder som i utgangspunktet valgte Sbanken fordi de støttet Apples betalingstjeneste.

DNB forklarer sitt valg med at Apple ikke tillater andre å få tilgang til NFC-brikka på telefonene. Det er denne brikken som gjør kontaktløs betaling mulig via mobil.

- Vi i DNB tok denne beslutningen for vår del for lenge siden, og de grunnene vi hadde står ved lag etter fusjonen med Sbanken. Kundene våre kan fortsatt benytte seg av andre former for klokke- og telefonbetaling som Fitbit-, Garmin-, Google- og Samsung Pay, sier Per Kristian Næss-Fladset, konserndirektør for Products & Innovations i DNB.

Økt pågang hos Nordea

Men den enes død er som kjent den andres brød. Kommunikasjonsrådgiver Henrik Arneberg i Nordea forteller at de merker en markant større pågang i antall henvendelser etter at det ble kjent at Sbanken-kunder mister Apple Pay.

- Det er stor pågang av nye kunder. Til nå er det over dobling av hva som er vanlig. Det er mye unge kunder, som både spør og som registrerer seg som nye kunder, forteller Arneberg til DinSide.

Nordea får normalt mellom 12 000 og 15 000 nye kunder i kvartalet.

- Vi har som mål å tilby de beste tjenestene som er tilgjengelige til våre kunder, og har fått veldig god respons på Apple Pay. Derfor ønsker vi å sette kunden først, sier Arneberg.

Krever ikke NFC-tilgang

- DNB forklarer sitt valg med at Apple ikke tillater andre å få tilgang til NFC-brikka på telefonene. Er det noe dere i Nordea gjerne ville hatt tilgang til også?

- Alle vil i utgangspunktet ha tilgang til all infrastruktur, så er det slik at de som har laget infrastrukturen ofte eier denne selv og kan bestemme hvordan den skal brukes. Mange norske og utenlandske banker ønsker nok å kunne gjøre betalinger med Apple Pay direkte, uten å benytte seg av et kort scheme som VISA og MC, altså at man får direkte tilgang til NFC. På samme måte vil sikkert mange fintech/bigtechs ønske seg tilgang til bankenes infrastrukturer uten at de nødvendigvis får dette, forklarer Arneberg.

- Nordea ser at det viktigste her er å gi kundene Apple Pay, som så å si alle banker i hele Europa tilbyr. Vi kan gjerne ønske oss tilgang til NFC-brikken, men det hjelper ikke kundene våre noe, avslutter han.

- Skyver problemet over på kundene

Bulder er en annen bank som har merket økt pågang fra nye kunder den siste tida.

- Da nyheten sprakk var strømmen av kunder tigangeren av nivået på mormale dager. Apple Pay er en sterk driver, og kundene har tatt i bruk tjenesten med en gang, forteller direktør Simen Eilertsen i Bulder til DinSide.

Per i dag utføres en tredjedel av alle betalinger i Bulder med Apple Pay, ifølge direktøren. Det er en økning på 50 prosent siden mai.

- Om det er Bulder, DNB eller Apple som har tilgang til NFC-brikken, betyr ikke så mye for folk flest. Det viktigste er at du som kunde får møtt dine behov så enkelt som mulig. Det får du med Apple Pay, sier Eilertsen.

At DNB ikke får tilgang til NFC-brikken er i utgangspunktet ikke kundenes problem, men bankens problem, mener direktøren.

- Ved å fjerne Apple Pay dytter DNB/Sbanken sitt problem over på kunden. Vi forstår godt kundenes frustrasjon over dette, og registrerer at folk som er glad i Apple Pay ikke er redd for å bli bankbyttere, sier han.

Apple har tidligere har brukt sikkerhet som argument for å ikke tillatte tredjeparter tilgang. EU kan tvinge iPhone-produsenten til å åpne opp tilgangen til NFC-brikka. EU-kommisjonen har apnet sak mot Apple for å finne ut om selskapets appbutikk og mobilbetalingstjeneste Apple Pay, utgjør brudd på EUs konkurranselovgivning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer