Vann- og avløpsavgift

- Kundene må belage seg på dobling av gebyrene

Det kommunale vann- og avløpsnettet trenger oppgraderinger for 332 milliarder de neste 20 årene, og det er husholdningene som må ta regninga.

BOLIG: Er cisternen din i orden? Hvis ikke kan du tape tusenvis av kroner. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga/Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norconsult og Sintef som har utarbeidet en rapport for bransjeorganisasjonen Norsk Vann, og den viser altså at norske husholdninger kan få fra to- til tredoblet vann- og avløpsregning grunnet oppgraderingsbehovet på vann- og avløpsnettet.

Aller størst er gebyrøkningen ventet å bli i distriktene, skriver NRK.

Økning per fylke: - Alvorlig

I Nordland kan vanngebyret øke med hele 206 prosent.

Selv i Oslo, som er fylket der gebyret ventes å øke minst, regnes det med at vannregningen blir 94 prosent dyrere.

Så mye tror de gebyrene vil øke i fylkene

 • Nordland: 206 %
 • Troms og Finnmark: 164 %
 • Møre og Romsdal: 164 %
 • Trøndelag: 140 %
 • Innlandet: 125 %
 • Vestland: 113 %
 • Vestfold og Telemark: 112 %
 • Agder: 111 %
 • Rogaland: 110 %
 • Viken: 95 %
 • Oslo: 94 %

- Situasjonen er alvorlig, og gebyrøkningen kan komme snart, sier administrerende direktør Thomas Breen i Norsk Vann.

Derfor er det oppgraderingsbehov

Behovet for oppgradering stammer ikke kun fra slitne anlegg. Det kommer også fra behovet for klimatilpasning.

– Man må tenke ganske annerledes, for eksempel ved å åpne elveleier. Det er ikke mange tiår siden man tenkte at dette var fint å få lagt i rør. Nå ser vi at rørene ikke får dimensjoner som er nok til å være forberedt på store flomhendelser og ekstremnedbør, sier leder Kristin Halvorsen i Cicero senter for klimaforskning.

Tidligere varslet - prisen har økt

Tilbake i september 2018, da Huseiernes Landsforbund la fram sin første bokostnadsindeks, skrev Dinside om det ventede oppgraderingsbehovet av vann- og avløpsnettet.

Den gang var «prislappen» satt til 280 milliarder, altså noe lavere enn den ferske rapporten viser.

Norsk Vann forklarte at det er flere grunner til at investeringsbehovet er så stort: Investeringene er blant annet nødvendige for å innfri strengere myndighetskrav til kvalitet og sikkerhet i vann- og avløpsanleggene, for å takle klimaendringene og for å levere tjenesten til en voksende befolkning og nye utbyggingsområder.

Investeringsbehovet ville medføre en årlig vekst i vann- og avløpsgebyrene på fire prosent utover normal prisvekst, men vil kunne bli billigere hvis vi lykkes med å utvikle smarte teknologier, var beskjeden fra Norsk Vann i 2018.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer