Kunsten å investere

Kunstmarkedet gir faktisk bedre avkastning enn aksjemarkedet.

Publisert
Sist oppdatert
Å investere i kunst gir dobbel gevinst: Både estetisk glede og økonomisk avkastning.Geir D. Hauge, kunstrådgiver i Formuesforvaltning.


Det har ofte vist seg at usikre tider på aksje- og boligmarkedet gjør at flere velger å investere nettopp i kunst. Og det kan faktisk være vel så lønnsomt.

- Har du ekstra penger som du kan tåle å tape, er det vel så sikkert å investere i kunst som i aksjer, sier kunsthistoriker Hilde Mørch.

Geir D. Hauge jobber som kunstrådgiver i Formuesforvaltning. Foto: Foto: Formuesforvaltning.no
Geir D. Hauge jobber som kunstrådgiver i Formuesforvaltning. Foto: Foto: Formuesforvaltning.no Vis mer- De færreste vet at kunstmarkedet faktisk gir enda bedre vekst i investert kapital enn aksjemarkedet. Sett i et femtiårsperspektiv har verdien av kunstverk generelt vokst både sikrere og raskere enn aksjer. I tillegg har man den fordelen at gevinsten på kunst er skattefri, sier Geir D. Hauge, som er kunstrådgiver i Formuesforvaltning.Kunne du tenke deg å investere i kunst, men er usikker på hvordan du bør gå frem?

Ekspertene Geir D. Hauge, Hilde Mørch og Wenche Falkenhaug gir deg her sine beste tips til hvordan du kan gjøre et kunstkupp:

Orienter deg i markedet


De er enige om at det første man bør gjøre er å sette seg inn i, og skaffe seg kunnskaper om kunstmarkedet.

- Det er viktig å sette seg inn i kunsthistorien og samtidskunsten. Se så mye kunst som mulig for å trene opp øyet til å kunne stole på egne vurderinger, og etter hvert til å se kvalitet og særpreg, råder Mørch.

Hun legger til at de fleste skulle ha forutsetninger for å lære seg å skille mellom god og dårlig kunst. Det handler først og fremst om kunnskaper og erfaring.

- Er man ute etter å gjøre en god investering, bør man forhøre seg med fagfolk. Snakk for eksempel med anerkjente samlere og folk som arbeider i gallerier eller kunstinstitusjoner, sier Falkenberg.

Hauge mener et godt sted å begynne er Nasjonalgalleriet eller andre kunstmuseer og gallerier.

- Er man helt fersk, er det lurt å gå litt i museer. Alle de store byene i Norge har gode kunstmuseer. Man bør merke seg navnene på de kunstnerne som er utstilte her, for museene kjøper inn de beste kunstnerne. Etter hvert finner man ut hva man selv liker. Det er veldig individuelt.

I tillegg tipser Hauge om nettsidene gwpa.no og blomqvist.no. Dette er to kjente kunstauksjonshus i Norge, og her kan man følge med på prisutviklingen i kunstmarkedet.

Ti gaver som øker i verdi

I november i fjor ble fargelitografiet Vampyr II solgt for 11,8 millioner på Munch-Auksjonen i Oslo. Dette er internasjonal auksjonsrekord for et grafisk verk. (Bildet er et utsnitt.)
I november i fjor ble fargelitografiet Vampyr II solgt for 11,8 millioner på Munch-Auksjonen i Oslo. Dette er internasjonal auksjonsrekord for et grafisk verk. (Bildet er et utsnitt.) Vis merHva bør man kjøpe?

- Det viktigste å tenke på, er at kunsten bør være omsettelig. Det vil si at den må være mulig å selge på auksjoner. 95 prosent av all kunst som lages i Norge er ikke omsettelig fordi kvaliteten ikke er god nok. Verkene til amatørkunstnere vil for eksmepel aldri bli verdt noen ting, sier Hauge.

Han mener det viktigste er å kjøpe ordentlig kvalitet.

- Kjøp best mulig kunst, gjerne litt dyrere enn du egentlig hadde råd til. Strekk deg litt lenger, for det kommer du ikke til å angre på.

Wenche Falkenberg forteller at det er størst sannsynlighet for å tjene penger på verk av allerede anerkjente kunstnere.

- Disse vil alltid stige i verdi. Derfor kan det være et godt kjøp, om man får en god pris.

Men om man tør å være litt dristig, kan det også være svært lønnsomt å satse på en ennå ung og ukjent kunstner.

- Da bør man i så fall få hjelp av fagfolk til å plukke ut et talent, råder Falkenberg, som i tillegg minner om at kunsten har en annen oppgave i tillegg til den økonomiske gevinsten.

Per Kroghs malerier er sikre investeringer. Dette portrettet av maleren Otto Johansen malte han i 1911. (Bildet er et utsnitt.)
Per Kroghs malerier er sikre investeringer. Dette portrettet av maleren Otto Johansen malte han i 1911. (Bildet er et utsnitt.) Vis mer

- Kunsten skal utfordre deg. Jeg merker at folk for tiden er flinkere til å velge litt frekkere kunst, og det synes jeg er tøft.


Kunsthistoriker Hilde Mørch tipser om hvilke norske samtidskunstnere det kan lønne seg å satse på. Se listen her.

Salg og fortjeneste

- Kjøper man et verk av en anerkjent kunstner, vil det stige i verdi, nesten uansett. Men man bør vente i minst fem år før man selger. Troligvis vil det stige med mellom 10 og 20 prosent i året, sier Geir D. Hauge.

Han synes likevel ikke man bør kjøpe kunst kun for å spekulere i fortjeneste.

- Jeg er opptatt av den doble gleden, og mener man også bør sette pris på det estetiske. Det er når du kan si "ja, dette verket har jeg lyst på," og det samtidig er en god investering, at du virkelig har truffet blink.

En som virkelig har truffet blink i kunstmarkedet, er Erling Kagge. Tirsdag skrev VG at han er garantert en fortjeneste på minimum 20 millioner kroner på et maleri av Richard Prince, når han legger det ut for salg på auksjon i London 28. februar. Selv betalte Kagge 350.000 kroner for Prince-maleriet "Surfing Nurse", som han kjøpte i New York i 2003.

- Jeg kjøpte det fordi jeg syntes det var et "kjempebilde". Vanligvis pleier jeg ikke å selge malerier, men nå lar jeg dette gå fordi det ble verdt så mye at jeg ikke kunne ha det hjemme i stua lenger uansett, forklarer han til VG.

- Det er altfor få norske samlere som tar sjansen på å kjøpe internasjonal samtidskunst. Kagge er en modig mann med teft. Dette bør friste andre, kommenterte Hans Richard Elgheim i Grev Wedels Plass Auksjoner, til samme avis.

Disse kunstnerne samler Erling Kagge på

Økende interesse

Kai Fjell er en kunstner verdt å satse på. Dette er "Adorning the Bride" fra 1952. (Bildet er et utsnitt.)
Kai Fjell er en kunstner verdt å satse på. Dette er "Adorning the Bride" fra 1952. (Bildet er et utsnitt.) Vis mer

At folk flest nå har både bedre økonomi og høyere utdanning enn for bare 15-20 år siden, har vært med på å øke interessen for kunst i Norge betraktelig.


- Det er mange som er i markedet nå, både privatpersoner og bedrifter. Flere private er etter hvert blitt samlere. Det er en stor interesse for billedkunst for tiden, og flere har råd til å kjøpe kunst, sier Falkenhaug.

Geir D. Hauge er enig.

- Kunstmarkedet er veldig sterkt nå. Det vises ved at flere verk har blitt solgt til rekordpriser det siste halvåret. Også innen samtidskunst er interessen veldig stor. Mange utstillinger er utsolgte allerede før de åpner.

Hilde Mørch mener det ennå er et stykke igjen til Norge blir et land med virkelig interesse for, og kunnskap om, kunst og kultur.

- Dette sees gjennom manglende politiske prioriteringer og manglende kunnskap og interesse blant folk flest. Årsaken er nok at det ikke er lenge siden Norge var et av Europas fattigste land. Kunst og kultur blir av mange fortsatt uglesett som såkalt ”finkultur”. Imidlertid er det helt tydelig at dette er i forandring. De siste 10-15 årene har det vært en merkbar økt kunst- og kulturbevissthet blant unge. De søker til galleriene og muséene som aldri før.

Les også: Kunsten å gjøre et kunstkupp

AKTUELT:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer