Kunstige livmorer og gravide 70-åringer

I framtida vil ingen være ufrivillig barnløse, spår forskere.

Illustrasjosfoto: Colourbox.com Foto: Colorbox
Illustrasjosfoto: Colourbox.com Foto: Colorbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Louise Brown, verdens første prøverørsbaby, ble født for 30 år siden etter å ha blitt unnfanget utenfor kroppen ved hjelp av såkalt In vitro fertilazation (IVF) eller assistert befruktning.

Metoden framsto som sjokkerende på den tida, men nå er prøverør en vanlig behandling for en rekke barnløse som søker hjelp på norske sykehus, og metoden er akseptert blant folk flest.

Et elektronisk plaster skal kunne hjelpe ufrivillig barnløse. Les mer her

Vil kunne hjelpe alle

Så hvilke medisinske framskritt innenfor reproduksjon kan vi forvente oss 30 år fram i tid, undret det vitenskapelige tidsskriftet Nature seg. Her er noen av spådommene forskerne de snakket med, presenterte etter å ha sett i glasskula, ifølge nettstedet LiveScience.com:

 • Nyfødte og 100 år gamle vil begge kunne få barn, samtidig som infertilitet vil bli utryddet.

 • Laboratorier vil være i stand til å utvikle sædceller og eggceller til hvem som helst.

  Les også: Kugalskap gir sædmangel

 • Menneskelige embryoer vil lages fra sædceller og eggceller som er utledet av såkalt pluripotente stamceller. Denne typen stamceller kan nemlig utvikle seg til hvilken som helst av kroppens celletyper.

  Les også: Shopper sæd til superbabyen

  Fostre i fri flyt

  Illustrasjonsfoto:Colourbox.com
  Illustrasjonsfoto:Colourbox.com Vis mer


 • "Genetiske kassetter" vil bli satt inn i embryostadiet, det vil si i løpet av de første åtte ukene av svangerskapet, for å korrigere sykdommer som Huntingtons sykdom.

 • Siden embryoer kommer til å dyrkes i laboratorier blir det lettere å korrigere mutasjoner og sette i verk forbedringer.

 • Fostre vil flyte fritt i kunstige morkaker eller livmorer av væske, med navlestrenger koblet til maskiner.

  Les også: Livmor til låns

 • In vitro fertilization (IVF) vil bli så billig som 1.000 kroner og tilgjengelig for kvinner i utviklingsland og de som er sosialt utstøtt på grunn av at de er infertile.

  "Gamlemåten" best

  Alle forskerne er imidlertid ikke like overbevist om de store framskrittene i framtidsteknologien. Davor Solter, utviklingsbiolog ved Institute of Medical Biology i Singapore, er en av dem.

  - Målene vil være de samme på den måten at vi vil prøve å gi barn til de som ikke kan få barn, og fjerne barn fra de som ikke vil ha dem. Jeg tror IVF har kommet så langt som det kan komme, sier han til Nature.com.

  Susannah Baruch jobber med reproduktiv medisin ved Johns Hopkins University og er også skeptisk til om folk vil velge IVF framfor å gjøre det på den tradisjonelle måten, nemlig sex.

  - Den gammeldagse måten er billigere og mye morsommere og vil ikke forandre seg på 30 år, sier hun til Nature.

  Les også: Dette skader sæden din

  Kilder: livescience.com, nature.com

  Hva mener du? Delta i debatten under.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer