Kur mot åreknutene

Mange norske kvinner holder seg unna badestrand og skjørt om sommeren på grunn av åreknutene som kommer med alderen. Men det finnes behandling.

Publisert
Sist oppdatert

Åreknuter er et problem som gjerne kommer med alderen. Men det er ingen grunn til å gi tapt for de ubehagelige knutene uten litt kamp.

Slitne ventilerBelastninger på kroppen har lett for å sette seg i bena. Blodårene som skal frakte blodet i motsatt retning av tyngdekraften kan bli slitne og liker ikke store belastninger som ved graviditet eller mye stillestående arbeid.

Åreknutene dannes når ventiler i venene bryter sammen. De kommer som oftest til syne på leggen eller på innsiden av lårene. Som regel er de blå, krokete årene først og fremst et kosmetisk problem, men smerter og tretthet kan også komme sammen med åreknutene.

Trykk og operasjonEn vanlig behandling av åreknuter består i å gi bena et ekstra trykk med en stram strømpe og sørge for å holde bena høyt med jevne mellomrom.

Operasjon av knutene er også et alternativ for mange. Ved strippingoperasjon fjernes alle åreknuter gjennom ganske små snitt. Ofte trekkes de store overflødige venene ut fra lysken til litt over ankelen.

Etter operasjonen legges et elastisk bind rundt benet i noen dager. Etter at stingene er fjernet legges bindet på igjen i ytterligere noen uker. Resultatene fra denne typen behandling er ofte ganske gode.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.