Kur mot diabetes om 10 år

Forskere i England kan ha tatt et kjempeskritt mot kuren som vil utrydde diabetes.

Publisert
Sist oppdatert

Tester gjort av forskere ved universitetet i Bath er så lovende at de tror de har kuren mot sykdommen om ti år, skriver den engelske avisen Guardian.

Planen er å tilsette et gen i leveren til pasientene som gjør at de igjen produserer insulin som vanlig.

To tester, på menneskeceller på flaske og en frosk med lignende organer som mennesket, har gitt forskerne håp om å kunne behandle diabetes med kun ett sprøytestikk.

I Norge i dag er det trolig minst 130.000 personer med diabetes. Av disse har ca. 20.000 type 1 diabetes, 80.000 type 2 diabetes, og ca. 30.000 er udiagnostisert.

I de siste 30-40 år har det skjedd en 3-4 dobling av antall personer med diabetes mellitus i Norge. Skandinavia er den del av verden som har den høyeste forekomst av type 1 diabetes.

Insulin er et hormon som omgjør glykose i blodet til energi, så de som lider av sykdommen får høyt blodsukker. Det igjen gjør at man blir, trett og sliten, nedstemt, uopplagt og svimmel.

De fleste kan kontrollere sykdommen ved hjelp av trening og dietter, men sykdommen er et pengesluk for helsemyndighetene, og i løpet av 20 år kan så mange som 300 millioner mennesker lide av sykdommen.

- Andre har forsøkt å gjennomføre denne typen forkning, men de brukte ikke det rette genet, sier Jonathan Slack som ledet undersøkelsene.

- Resultatene er veldig oppløftene. Dette er første skritt på veien til en kur som kan gjøre mennesker med diabetes friske, men det er mye jobb igjen, sier han.

Mozon.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer