Kurs for å stumpe røyken virker uansett

Ny forskning viser at røykesluttprogram reduserer dødstallene, selv for de som ikke stumper røyken for godt.

Publisert
Sist oppdatert

Alle vet det: røyking ødelegger helsen. Men fortvil ikke. Du kan forbedre livet før mai!

Redusert dødsrisikoAlt du trenger å gjøre for et bedre liv er å starte i et røykesluttprogram i dag. Ti uker senere kan du ha redusert sjansen for å utvikle hjertelidelser, lungekreft og andre krefttyper. Kort sagt, risikoen for en tidlig død vil bli redusert drastisk.

Mer enn 5800 røykere mellom 35 og 60 år deltok i undersøkelsen oppfordringen bygger på, skriver WebMd. Alle så på seg selv som sunne, ingen hadde alkoholavhengighet og ingen hadde høyt blodtrykk. De fikk valget mellom en ti uker lang røykestans eller normal medisinsk pleie uten røykesluttprogrammet. Forskerne fulgte dem i mer enn 14 år.

Trenger ikke slutteDeltakerne som valgte å følge programmet gikk gjennom 12 totimers gruppesamlinger, brukte nikotintyggegummi og ble sjekket for atferdsendring. I tillegg fikk de flere advarsler mot røyking fra legen.

I løpet av studietiden døde 731 av deltakerne, de fleste av røykerelaterte lidelser. 22 prosent sluttet å røyke.

Selv om ikke mange sluttet å røyke for godt, gikk det bra med de fleste som deltok i programmet. Deres risiko for dødsfall var lavere enn for de som ikke hadde deltatt i programmet i det hele tatt. Ved å delta i et røykesluttprogram får man dermed mange fordeler selv om man ikke slutter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.