Kurser seg ned i vekt

550 kroner skiller billigste og dyreste.

Det finnes slankekurs for de fleste; endre, unge, menn, kvinner, trim-deg-slank og tenk-deg-slank. Du sparer 550 kroner på å velge det billigste. Foto: Colourbox
Det finnes slankekurs for de fleste; endre, unge, menn, kvinner, trim-deg-slank og tenk-deg-slank. Du sparer 550 kroner på å velge det billigste. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trim deg slank, spis seg slank, tenk deg slank - eller kanskje aller helst alt på en gang. Slanking er big business, og det finnes et uttall av "smarte" slankekurer som gjerne skal hjelpe deg raskt ned i vekt.

Vi har pristestet seks kursopplegg for bedre helse og smalere livlinje. 550 kroner skiller dyreste og billigste. Se pristabellen nederst i artikkelen.

Det som imidlertid skjer for mange, er at vekta kommer på igjen etter slankekurens slutt. En analyse av 31 studier av slankere, utført ved universitetet i California i 2007, viste at opptil to tredjedeler av slankerne la på seg mer i løpet av en femårsperiode etter dietten, enn de hadde kvittet seg med under dietten. Slankerne i studiene tok i gjennomsnitt av seg mellom 5 og 10 prosent av vekten sin i løpet av de første seks månedene av dietten. Men dette, og mer til, kom altså på igjen i veldig mange tilfeller.

Forskerne i studien uttalte at moderat spising og trim syntes å være en god idé, med tanke på å holde vekta nede. Og ifølge Dr. Ian Campbell, angriper mange slanking som et korttidsmål.

- Å holde vekta nede er en livslang utfordring. Det er akkurat som med hjertesykdom eller mentale helseproblemer, hvis du stopper å ta medisinen, kan du bli verre, sier Dr. Campbell i Weight Concern, ifølge BBC News.

Slakter hurtigslanking

Din mening

Har du prøvd en eller flere av disse, og hvilken er i så fall din favoritt? (Avsluttet)
Grete Roede(37%)
Fedon Lindberg(29%)
Libra(11%)
Ingers fibermat(9%)
Tenk deg slank(9%)
Sprek og lett(5%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Fysisk aktivitet er et element i alle kursene, enten i teori eller praksis. Foto: Colourbox
Fysisk aktivitet er et element i alle kursene, enten i teori eller praksis. Foto: Colourbox Vis merPrissjekk

Vi har sjekket prisene på seks kursopplegg for en slankere livlinje. Dette er kursopplegg med personlig fremmøte, hvor samtale med andre slankere og veiing og måling ofte er en del av kursopplegget. Hver kurskveld varer fra én til halvannen time, og innholdet i de forskjellige kursoppleggene er beskrevet under avsnittet om de enkelte oppleggene. Det som synes å være felles for alle disse, er at de fokuserer på kosthold og trening, og tar sikte på en varig endring i livsstilsmønster. Målet for de fleste er langsiktig vekttap og varig helsegevinst.

Noen av organisasjonene har drevet slankekurs siden 70-tallet, mens andre er såpass ferske at vi skriver 2007. Alle kursene går over åtte kurskvelder. Mens noen grupper er rene samtalegrupper, har andre tilleggsaktiviteter som fellestrening. Dersom dette ikke står spesifikt under de enkelte slankeorganisasjonene, kan det likevel være verdt å sjekke hvorvidt din favoritt kan ha et treningsopplegg i tillegg. Vi har sammenliknet prisene på standardkursene, men ser at flere av aktørene har tilbud som inkluderer trim også. Og om det ikke er trim i fysisk forstand på kurskveldene, så er det i alle fall anbefalt som et element i alle kursoppleggene.

Prisene varierer fra 1.440 kroner til 1.990 kroner for hele kurset. Dette tilsvarer en prisforskjell på 550 kroner. Mens du betaler 180 kroner per kurskveld hos den rimeligste aktøren, må du betale 249 kroner per gang hos den dyreste. Se prisforskjellene selv, i tabellen nederst i artikkelen.

Vi gjør oppmerksom på at vi i denne sammenhengen kun har sett på hva kursene koster. Vi kan ikke anbefale den ene over den andre aktøren, med tanke på vektreduksjon eller kvalitet på kursene.

Her er kursene:


Fedon

Om det er to personer i Norge som har blitt kjendiser på grunn av sine slankeopplegg, er det i alle fall Grete Roede og Fedon A. Lindberg. Lindberg startet opp sin spesialklinikk for behandling av kostholdsrelaterte livstilssykdommer og helseskadelig overvekt i 1999. Klinikken har etterhvert åpnet avdelinger i Arendal, Stavanger og Bergen. Firmaet har kurs i distriktene, og et eget firma som driver med utvikling og forhandler Fedon Linberg-produkter som også finnes i butikkene.

Har flere typer kurs; naturlig slank for de som vil ned i vekt, kost og vekt i balanse for deg som vil lære om sammenhengen mellom mat, vekt etc, og sunn matglede - hvor kokker gir råd og tips om matlaging.

Fedon Lindbergs diett fokuserer på mat som gir et jevnt insulinnivå. Du må spise mye grønnsaker, frukt, bær, proteiner og lite sukker, melprodukter og poteter. Sammensetningen av måltidet og når på dagen de ulike matvarene spises, er viktig.

Hvor: Store deler av landet.
Pris: Naturlig slank-kurs koster 1.590 kroner.
Dette får du: Åtte kurskvelder med 1 til 1 1/2 times varighet hver. Du får ukemenyer, kokebok og veies hver gang.
På nett: fedon.no

Grete Roede

Dette er vel blant de mest kjente kursene i denne sammenhengen, Grete Roede har også slanket nordmenn siden 1974. Fra ett kurs med åtte damer hjemme hos kurslederen selv i 1974, har firmaet utvidet seg til kursopplegg på drøyt 500 steder i Norge. Grete Roede har mange forskjellige kurs, tilpasset forskjellige grupper; alt fra ned-i-vekt, til kun for menn, mor og barn, ung, senior, slanking med trening, hold vekten-kurs, internettkurs, gravide og ammende-kurs, etc.

Grete Roede fokuserer på hvor mye kroppen trenger av kalorier for å gå ned i vekt eller for å holde vekten. Matvarer deles inn i ja-mat, litt-mat og nei-mat. Et vanlig norsk kosthold med større fokus på hvilke matvarer du bør spise mindre av, og hvilke du bør spise mer av.

Hvor: Store deler av landet.
Pris: Klassikeren ned-i-vekt koster 1.790 kroner for første kurs.
Dette får du: Åtte ukentlige møter med varighet på 1 - 1 1/2 time hver gang. Gruppen er på opptil 18 personer. Veiledning til vekttap, samtalegrupper og personlig oppfølging. Du veies hver kurskveld.
På nett: greteroede.no

Ingers fibermat

Ingers fibermat ble opprinnelig startet av en sykepleier i 1981, for å hjelpe pasienter med å senke blodtrykk, kolesterol og vekt.

Her er kursopplegget basert på vanlig, norsk kost, og i tråd med anbefalinger fra Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet. På disse kursene lærer du om sunn matglede og en mer aktiv kropp.

Du kan lære om Ingers fibermat i store deler av landet. Du kan også velge nettkurs, dette koster det samme som det andre kurset.

Hvor: Har kurs i store deler av landet, og til og med i Spania.
Pris: 1.600 kroner.
Dette får du: Åtte kurskvelder, kursmateriell, ukentlig oppfølging og vektkontroll.
På nett: fibermat.no

Libra

Ble startet av Laila Hægh og Wenche Bøysen i Trondheim i 1981, og har i dag 150 kursledere fordelt over store daler av landet. De definerer seg selv som helse- og kostholdsorganisasjon med kurs for mennesker med vektproblemer og dårlige spisevaner. I løpet av ett år, arrangeres ifølge organisasjonen selv over 1.000 kurs. Libra tilbyr også internettkurs, i tillegg til ordinære kurs med personlig fremmøte.

Dietten er basert på næringsriktig kosthold som hele familien kan leve med. Deltakerne oppfordres til å spise fem måltider om dagen, med helt vanlig mat. Mye av læringen ligger i å finne næringsriktig sammensatte måltider, i riktige porsjoner.

Hvor: Store deler av landet.
Pris: 1.750 kroner for ordinært kurs.
Dette får du: Åtte kurskvelder. Du får kursbok og på kurskveldene får du teori og veiledning om kosthold og levemåte, og kursdeltakerne får utveksle erfaringer. Det er gjennomsnittlig fem til 12 deltakere på kursene.
På nett: libra-helse.no

Sprek og lett

Dette er ferskingen i denne sammenhengen. Organisasjonen ble etablert i 2007, med det målet å hjelpe overvektige til å nå trivselsvekt gjennom fysisk avktivitet og kosthold. Tilbyr flere forskjellige kurs, fra hovedkurset sprek og lett, til kurs for menn, unge, ekstra strore, ekstra spreke, etc.

Her oppfordres du til å være fokusert og ikke fiksert, på trening og kosthold. Du spiser vanlig, norsk kost, men får hjelp og veiledning til å velge riktig, og redusere mengden med fetende mat. Du får forslag om treningsformer og mengde, og hjelp til å komme igang med treningen gjennom trening på kurskveldene.

Hvor: Store deler av landet.
Pris: 1.440 kroner, uansett hvilket kurs du velger.
Dette får du: Åtte kurskvelder á 1 1/2 time, hvorav en time er trening og resterende tid brukes på veiing, eventuelle spørsmål du måtte ha, og prat om uken som har vært. Veiledning, råd og tips om trening, kosthold og slanking, får du i ukentlig e-post. Disse skal settes i kursperm som er inkludert. Maks 15 deltakere per kurs.
På nett: sprekoglett.no

Tenk deg slank

Her er det ikke kosten, men heller tankene, som står i fokus. Bearbeiding av tankene og måten man tenker på i forhold til mat og mosjon, skal være nøkkelen til å lykkes med en varig vektendring. Psykolog Sigurd Stubsjøen har skrevet boken Tenk deg slank, som kom i 2006. Stubsjøen og medarbeidere arrangerer tenk deg slank kurs flere steder, hovedsakelig på Østlandet.

Kursene er basert på boken, hvor du lærer mer om prinsippene og teknikkene fra boka. Du lærer om hvordan hjernen virker, om matavhengighet, hvordan slankekurer (ikke) virker, mm. Det fokuseres på varig kostholdsending med langsiktig vekttap.

Hvor: Østlandet.
Pris: 1.990 kroner.
Dette får du: Åtte ukentlige kurskvelder, med varighet på 1,5 timer per gang. Kursleder går gjennom prinsippene i boka, og deltakerne kan spørre. Det kan være inntil 20 deltakere på et kurs.
På nett: tenkslank.no

(Dette koster kursene)
OrganisasjonKursPrisAnt. kurskvelder Pris per kurskveld
Fedon LindbergNaturlig slank15908198,75
Grete RoedeNed i vekt17908223,75
Ingers fibermatOrdinært16008200
LibraOrdinært17508218,75
Sprek og lettLik pris alle kurs14408180
Tenk deg slankTenk deg slank19908248,75


Informasjonen er hentet fra selskapenes nettsider. Vi tar forbehold om feil og endringer. Kjøp av tjenester bør bygge på flere kilder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer